'Munzur Gözeleri'nin betonlaşmasına rızamız yoktur'

'Munzur Gözeleri'nin betonlaşmasına rızamız yoktur'
Munzur Gözeleri’nin 'çevre düzenlemesi' adı altında yapılaşmaya açılmak istenmesine yönelik tepki gösteren DEDEF, projeyi yaptırmayacaklarını söyledi.

Yağmur KAYA


ARTI GERÇEK-Dersim’in Ovacık ilçesinde bulunan Munzur Gözeleri’nin "çevre düzenlemesi" adı altında yapılaşmaya açılmak istenmesine yönelik tepkiler sürüyor. Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) Kadıköy Rıhtım’da yaptığı basın açıklaması ile projenin iptal edilmesini istedi. "Munzur’a dokunma", "Munzur Gözelerindeki talana hayır" pankarlarının açıldığı açıklamaya çok sayıda kişi katıldı.

Açıklamada "Munzur Özgür Akacak" sloganları atılırken, "Munzuruma dokunma", "Munzur’da talana hayır" ve "Munzur özgürdür özgür akacak" dövizleri taşındı.

‘DOĞAL YAPI BOZULACAK’

Açıklamayı okuyan DEDEF Yönetim Kurulu Üyesi Hülya Güntaş, "Gerek Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ve gerekse de 728 sayılı İlke Kararı uyarınca 1. Derece Doğal Sit Alanı statüsüne sahip Munzur Gözeleri'nde bitki örtüsü, topografya, Siluet etkisini bozabilecek hiçbir eylemde bulunulmaması gerektiği halde İhalesi yapılan "Munzur Gözeleri Rekreasyon Projesi" ile 1. Derece Doğal Sit Alanı sınırları içinde ve korunma alanında çeşitli yapı üniteleri inşa edilmesi öngörülmektedir" dedi.

‘YAPTIRMAYACAĞIZ’

Munzur Gözelerinin Munzur Nehri'nin kaynağı olduğunu dile getiren Güntaş, "Munzur Gözeleri Rekreasyon Projesi" İhalesi yapılmadan önce 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 10. Maddesi ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği gereğince ÇED sureci işletilmesi ve projenin çevresel etkilerinin analiz edilmesi gerekirken ilgili suç işlenmiştir" diye konuştu. Munzur Gözelerinin Alevi Kızılbaş İnancında kutsal ve önemli bir yer olduğunu dile getiren Güntaş, bilimsel raporların hiçe sayılarak yapılan bu projeyi yaptırmayacaklarını ifade etti.

Açıklamanın ardından çerağlar yakılarak Hızır lokması pay edildi.

 

Öne Çıkanlar