Muhalefetten iktidara 'Hodri Meydan': Sandığı getir!

Muhalefetten iktidara 'Hodri Meydan': Sandığı getir!
Gündemin Gerçekleri’nde, muhalif parti temsilcileri 'yeni seçim kanunu'nu değerlendirdi: Yeni seçim kanunun ile ne hedefleniyor? Muhalafet nasıl adım atacak? 'Altılı Masa' nasıl etkilenecek?

Bilgehan UÇAK


+GERÇEK - Gündemin Gerçekleri’nde iktidarın getirdiği yeni seçim kanununu konuştuk. DEVA Sözcüsü İdris Kaya, Gelecek Partisi Hukuk ve Seçim İşleri Başkanı Ayhan Sefer Üstün ve CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın’ın konuk olduğu programda muhalefet yetkililere iktidara "Hodri meydan!" dediler.

Altı liderin biraraya gelip Mutabakat Metni imzalamaları Ankara’yı hareketlendirdi. Muhalefetin sadece yıkmayı amaçlamayıp, yerine ne koyacağını da etraflıca anlatması iktidarın bir yıldır söyleyip de yapmadığı çalışmanın bir anda gün yüzüne çıkmasına yol açtı. Seçime bir sene kala seçim sistemini değiştirmenin ne kadar ahlaki olduğu tartışılır ama muhalefet bu değişimi pek de önemsememiş gözüküyor.

"ALTILI MASA" YIKILACAK MI?

İktidarın getirdiği teklifin özellikle DEVA ile Gelecek’i hedef aldığını birçok analist söyledi. Böylece altılı masa yıkılacak, CHP ile İYİ’nin bu partilere ihtiyacı kalmayacak… Bu pek muhtemel gözükmüyor çünkü muhalefet kesimleri hukuktan sonra ekonomide de biraraya geliyorlar ve muhalefet hiç olmadığı kadar yüksek bir özgüvene sahip.

Üstelik bu kanunun da, her kanunun olması gerektiği gibi, son kertede kamu yararına yönelik bir hedefi olmalı. Oysa bu kanunun seçim önerisine bakınca kamu yararından çok, bir partinin yararını öncelediğini söyleyebiliriz. Ama bu da o partinin sandıktan ille birinci çıkmasını gerektiriyor ki 2018’deki seçim sonuçlarının 2023’te de tekrarlanacağını iddia etmek pek kolay değil.

İDRİS ŞAHİN: ÜLKENİN MENFATİ İÇİN GEREKİRSE SEÇİME GİRMEYİZ!

DEVA Sözcüsü İdris Şahin de bu konuya değinerek iktidara "Hodri meydan, getirin sandığı!" dedi. Kendisinin, partilerinin ve partisinin hiçbir zaman koltuk ya makam peşinde olmadığını ifade eden İdris Şahin, ülkenin menfaatine olacaksa seçime bile girmeyebileceklerini söyledi. Her türlü özveride bulunacaklarını belirten Şahin, siyaset mühendisliği yapanların hiçbir zaman amaçlarına ulaşamadıklarını, milletin bu tür durumlarda her zaman demokrasiden yana karar verdiğini hatırlattı.

AYHAN ÜSTÜN: DEMOKRASİLERDE 1001 YOL BULUNUR

Gelecek Partisi adına Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışmasında görev yapan Ayhan Sefer Üstün de İdris Şahin’in sözlerine katıldığını ifade ederken bu kanunun maddelerini tek tek gösterip neden "intikam maddeleri" diye nitelendirdiğini anlattı. 

İktidarın daha önceki seçim sonuçlarına bakarak yaptığı çalışmada "artık oyların" kime aktarılacağını hesaplamaya çalıştığını söyleyen Üstün, Elazığ ve Sakarya örneklerini hatırlatarak bu oyların her zaman yeni partilerin lehine olmadığını gösterdi. 

Demokrasilerde 1001 yol bulunduğunu hatırlatan Ayhan Sefer Üstün, "gerekirse 1002. de bulunur," diyerek muhalefetin her türlü güç birlikteliğiyle seçime girebileceğine yeşil ışık yaktı.

YÜKSEL TAŞKIN: CHP İKTİDARIN "MATEMATİĞİNİ" BOZAN PARTİDİR

Yüksel Taşkın ise CHP’nin son senelerde birçok beklenmedik açıklamayı yapan ve iktidarın matematik hesaplarını bozan parti olduğunu söylerken, hangi seçim sistemi getirilirse getirilsin masanın bozulmayacağını ve dostlarla beraber iktidara yürüyeceklerini ifade etti.

Programın en dikkat çekici bölümü ise parti temsilcilerinin özeleştiri yaptıkları kısımdı. Ayhan Sefer Üstün, Mutabakat Metnindeki "laiklik" teriminin önemini vurgularken "belki yirmi sene önce olsa böyle yazmazdım," dedi. Yüksel Taşkın ise partisinin birçok alandaki açılımlarının öneminin altını bir kez daha çizerek CHP’nin eski söylemlerinin çok uzağında bir yerde olduğunu belirtti.

Tüm detaylar ve fazlası için programı izlemenizi öneririm:

 

Öne Çıkanlar