Turgut Kazan: Hukukun uygulanmama hali baskıdır, otoriter rejimdir, diktatörlüktür

Turgut Kazan: Hukukun uygulanmama hali baskıdır, otoriter rejimdir, diktatörlüktür
Muhalefete yönelik davaları, kararları ve yasa tekliflerini değerlendiren hukukçular, ‘Hukuk yoksa diktatörlük vardır’ dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik linç girişimi davasında sanıklara verilen ödül gibi ceza, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, eski sosyal medya paylaşımları nedeniyle aldığı ceza ve akabinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu için açılan davada siyasi yasak istendi. Ard arda gelen yargı kararları ve hukuksal uygulamalar kamuoyunda tartışma yarattı. Hukukçu Turgut Kazan, Celal Ülgen ve Nail Gürman konuya dair değerlendirme yaptı.

Kazan, "Türkiye, hukuk devleti olmaktan çıktı, keyfi tek adam rejimi egemen oldu" derken Ülgen, "Hukuk tarafsız ve bağımsız olmadıkça sistem içinde savcı, yargıç kalmaz. Hepsi militan olur" ifadelerini kullandı.

‘KEYFİ TEK ADAM REJİMİ EGEMEN OLDU’

Cumhuriyet’ten Sefa Uyar’ın haberine göre kamuoyunda tartışma yaratan bu kararları hukukçular değerlendirdi. Eski İstanbul Barosu Başkanı Turgut Kazan, "Hukukun uygulanmama hali baskıdır, otoriter rejimdir, diktatörlüktür" dedi. "Erdoğan ve yargısı, Dolmabahçe Sarayı önünden başbakan aleyhine slogan atılarak geçilmesini hükümeti zor kullanarak devirme girişimi sayarken apaçık bir linç girişiminin yumruk atmak diye yargı kararına bağlanması utançtır" diyen Kazan, "Türkiye, hukuk devleti olmaktan çıktı, keyfi tek adam rejimi egemen oldu" ifadelerini kullandı.

‘HUKUK TARAFSIZ VE BAĞIMSIZ OLMADIKÇA SİSTEM İÇİNDE SAVCI, YARGIÇ KALMAZ’

Hukukçu Celal Ülgen, "Hukukun siyasi iktidarın elinde kimyasal silah gibi kullanıldığını görmekteyiz" dedi. Kaftancıoğlu için mahkûmiyet kararının çıkmaması, İmamoğlu davasının ise hiç açılmaması gerektiğini kaydeden Ülgen, "Hukuk tarafsız ve bağımsız olmadıkça sistem içinde savcı, yargıç kalmaz. Hepsi militan olur" diye konuştu.

‘HUKUKU ÇİĞNEYENLER, KENDİ GELECEKLERİNİ ÇİĞNİYOR’

Türk Hukuk Kurumu Başkanı Nail Gürman ise "Bu gidiş, gidiş değil. Kuruluştan ve kurtuluştan bu yana Cumhuriyetin ve demokrasinin temeli hukuk olmuştur. Bir düzen bu kadar hukuksuz yönetilirse yönetenlerin başına yıkılır. Hukuku çiğneyenler, kendi geleceklerini çiğniyor. Sadece Cumhuriyetin geleceğini değil, kendi geleceklerini de karartıyorlar. Bu yönetim anlayışı kendi kendini yok edip bitirecek" dedi

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar