'Dün bizi sokak ortasında katletmeye çalışanlar, bugün gözaltına alıp tutukluyorlar'

'Dün bizi sokak ortasında katletmeye çalışanlar, bugün gözaltına alıp tutukluyorlar'
Özgür Basına yönelik baskıların 1990’lı yıllardan bu yana devam ettiğini belirten DFG Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu, 'Saldırıların rengi değişti ama özü değişmedi' dedi.

Remzi BUDANCİR


+GERÇEK- Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 8 Haziran'da gözaltına alınan 21’i gazeteci, 22 kişiden 16 gazeteci tutuklandı. Diyarbakır Emniyetinde 8 gün bekletilen ve emniyetteyken gözaltı gerekçesine ilişkin bilgi verilmedi. Dün Diyarbakır Adliyesine getirilen gazetecilerin savcılık ifadeleri yaklaşık 10 saat sürdü. Tutuklanma talebi ile hakimliğe sevk edilen gazeteciler "örgüt üyeliği" iddiası ile tutuklandı.

GAZETECİLİK FAALİYETLERİ SORULDU

İfade işlemleri sırasında suçlamaya konu edilen eylemleri ise gazetecilik faaliyetleri ile ilgiliydi. Gazetecilere savcılıkta yaptıkları TV programları, programda kullanılan dil ve "Savaş ne demek?", "Kürt sorunu nedir?" gibi sorular yöneltildi. Gazetecilere yöneltilen suçlamaların neredeyse tümü kendi alanlarında yaptıkları haberler, haber sunarken kullandıkları ifadeler ve bu içeriklilerle ilgili oldu.

GAZETECİLERİN TUTUKLANMASINA TEPKİ

Gazetecilerin tutuklanmasına tepkiler sürüyor. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) önünde gazetecilerin tutuklanmasını protesto etmek için basın açıklaması yapıldı. HDP Milletvekili Remziye Tosun, HDP Diyarbakır İl Yönetim, TİP İl yönetimi, Diyarbakır Tabip Odası, kentteki sivil toplum kuruluşları ve gazeteciler de katıldı. Basın açıklamasını okuyan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu, gazetecilerin tutuklanma kararını "ülke tarihine geçen kara bir leke" olarak nitelendirdi.

"1990’LI YILLARDAN BU YANA SALDIRILARIN ÖZÜ DEĞİŞMEDİ"

Gazetecilerin tutuklanmasına tepki gösteren Müftüoğlu, "Cezaevindeki 60 tutuklu gazeteciye 16 arkadaşımız daha eklendi. Özgür Basın geleneği 1990’lı yıllardan bu yana gerçekleri halka ulaştırmak için mücadele ediyor. Bu uğurda yeri geldi sokak ortasında katledildi, yeri geldi tehdit edildi, yeri geldi çalıştığı kuruluşlar bombalandı, yeri geldi çalıştığı gazetelerin kapısına kilit vuruldu. Bugünde özgür basın çalışanları gözaltına alınıyor ve tutuklanıyor. Evet, saldırıların ve baskıların rengi değişti ama özü değişmedi. Dün bizi sokak ortasında katletmeye çalışanlar, bugün gözaltına alıp tutukluyorlar. Bu sabaha doğru gazeteci arkadaşlarımız iktidarın kopyala yapıştır adalet sistemiyle tutuklandılar" dedi.

"ÖZGÜR BASIN BASKILARA BOYUN EĞMEMEYECEK"

Tutuklanan gazetecilere yöneltilen tüm soruların gazetecilik faaliyetleri ile ilgili olduğunu hatırlatan Müftüoğlu, tutuklama gerekçesinin özgür basın geleneğine gösterilen tahammülsüzlüğün ve anti demokratik yaklaşımın bir sonucu olduğunu söyledi. İki gün önce İçişleri Bakanının TV programında yaptığı konuşmada nasıl ısmarlama operasyon yaptığını açıkladığını ifade eden Müftüoğlu, "Özgür Basın rengi değişen hiçbir saldırı ve baskıya karşı boyun eğmedi, aksine daha da büyüdü ve direnişini büyüttü. Büyük bedellere rağmen ötekinin sesi olmaya, direnenin dünyaya açılan penceresi olmayı sürdürdü. Bugünde pencereyi açık tutmaya devam edecek" diye konuştu.

"ABDÜLHAMİT’İN İSTİHBARAT DÜZENİNİ KURMAK İSTİYOR"

"İktidar içine girdiği bataklıktan gazetecileri susturarak çıkmak istiyor" diyen Müftüoğlu, şunları söyledi: "Gazeteci arkadaşlarımızın tutuklandığı saatlerde Meclis’te medyaya sansür yasası da Adalet Komisyonundan geçti. Her açıklamasında Abdülhamit’i kendine referans olarak gösteren Erdoğan, ülkede Abdülhamid'in istihbarat düzenini kurmak istiyor. Korku ve baskı iklimini oluşturma gayretindeler. Ülke tarihine Erdoğan yasaları olarak geçecek bu uygulamalar ülkeyi her yönden adım adım felakete götürüyor. Felaketi ise ülke büyüyor diye kamuoyuna açıklıyorlar. Gerçekleri gizlemek için Özgür Basına yöneliyorlar. İstiyorlar ki sadece onların basın yayın kuruluşları haber yapsın, sadece onların söyledikleri haber konusu olsun. Biz de diyoruz ki gerçeğin ifadeye kavuşması için ne bedel gerekiyorsa vereceğiz, yalanlarınızla baş edeceğiz. Her koşulda bu yalan düzenine, özgürlükleri kafeslemeye çalışan çürümüş zihniyete karşı hakikat mücadelecimizi sürdüreceğiz. Gazetecilik suç değildir, Özgür Basını susturamayacaksınız."

OTURMA EYLEMİ YAPILDI

Açıklamanın ardından "Özgür Basın Susturulamaz" sloganları atan kitle gazetecilerin tutuklanmasını protesto etmek için oturma eylemi yaptı. Alkışlarla "Özgür Basın Susturulamaz" sloganları atan gazeteciler, tutuklanan gazetecilerin isimlerini tek tek okudu.

Öne Çıkanlar