MSB: F-35'ler konusunda iptal kararı verildi diyemiyoruz ama durduruldu

MSB: F-35'ler konusunda iptal kararı verildi diyemiyoruz ama durduruldu
Milli Savunma Bakanlığı gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasına ilişkin açıklama yaptı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, "F-35'ler konusunda iptal kararı verildi diyemiyoruz ama durduruldu" denildi.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından bilgilendirme toplantısı yapıldı. Bilgilendirme toplantısında S-400’lerin teslim alınmasından F-35 programındaki son duruma ilişkin gelişmeler aktarıldı.

MSB’den yapılan açıklamada, Türkiye’nin uzun menzilli hava ve füze savunma ihtiyacının karşılanması amacıyla Rusya ile yapılan sözleşme kapsamında S-400’lerin birinci grup malzemelerinin Ankara, Mürted Hava Meydanı’na sevkiyatının 12 Temmuz 2019 tarihinde başladığını, bugün itibarıyla da birinci grup malzemelerinin sevkiyatının tamamlandığını duyurdu.

S-400’lerin birinci grup malzemelerinin sevkiyatı 30 sorti ile tamamlandığını belirten açıklamada, ikinci grubun sevkiyatıyla ilgili çalışmaların devam ettiği bildirilirken, bu grubun da Ankara’ya geleceğini kaydetti.

BEDELLİ ASKERLİK

Bedelli askerlik ile ilgili de bilgi verilen açıklamada, "6 aylık hizmet süresini tamamlayanlardan terhis işlemleri biten 122 bin yükümlü memleketlerine gönderildi" ifadeleri kullanıldı.

"F-35 PROGRAMI DURDURULDU"

MSB’den yapılan açıklamada F-35 programı ile ilgili şu ifadeler kullanıldı: "F-35’ler konusunda iptal kararı verildi diyemiyoruz ama durduruldu. F-35’lerin güvenliği Türkiye için büyük önem taşıyor. Pilot ve personelin ABD’den ayrılması için çalışmalar sürüyor. Taraflı, adil olmayan bir karar, NATO’nun gücünü etkiler. Ülkemizin F-35 program ortaklığı projesi askıya alınan bir proje. Henüz net olarak iptal edildiği, çıkarıldığı ile ilgili bir belge yok."

BEYAZ SARAY ‘İMKANSIZ’ DEMİŞTİ, PENTAGON DOĞRULAMIŞTI

Beyaz Saray yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alma kararının F-35 programına katılımını imkansızlaştırdığını ifade etmişti. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamanın ardından ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) da Türkiye’nin F-35 programından çıkartıldığını doğrulamıştı.

ÜRETİM ZİNCİRİNDEN DE ÇIKARILIYOR

F-35 savaş uçaklarını üreten Lockheed Martin, Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasının ardından Türkiye’de üretilen parçaların ABD’de üretilmeye başlayacağını açıklandı.

Reuters’ın aktardığı gelişmeye göre Türkiye’de F-35’lere parça üreten şirketler Mart 2020’den itibaren bu üretimlerini sonlandırmış olacak.

Öne Çıkanlar