mRNA teknolojisi ile geliştirilen HIV aşısının klinik deneyleri başladı

mRNA teknolojisi ile geliştirilen HIV aşısının klinik deneyleri başladı
Moderna ilaç şirketinin mRNA teknolojisini kullanarak geliştirdiği HIV aşısında klinik deney aşamasına gelindi. mRNA Covid-19 virüsüyle mücadelede dünyanın gündemine girmişti.

Covid-19 aşısı da üreten ilaç şirketi Moderna, geliştirdiği HIV aşısının klinik testlerinin başladığını duyurdu. Bu aşının Covid-19 aşılarında kullanılan mRNA teknolojisi kullanılarakj geliştirildiği kaydedildi.

HIV virüsü nedeniyle ortaya çıkan AIDS hastalığı, ölümcül hastalıklar arasında yer alıyor. İlk ortaya çıktığı 1980’lerden beri milyonlarca insanın ölümüne yol açan bu hastalık, bağışıklık sistemini zayıflatarak vücudun direncine zarar veriyor. Bilim insanları hastalığa karşı uzun yıllardır bir aşı geliştirmeye çalışıyor.

MODERNA BİR İLKE İMZA ATTI

Daha önce Covid-19 aşısı da geliştiren ABD merkezli ilaç şirketi Moderna ve Uluslararası AIDS Aşı Girişimi, geliştirdikleri HIV aşısı için insanlı deneylere başladığını açıkladı. Gelen haberlerde bu aşıda da tıpkı Covid-19 aşısında olduğu gibi mRNA teknolojisi kullanıldığı aktarıldı.

56 SAĞLIKLI YETİŞKİNDE TEST EDİLECEK

Yetkililer tarafından yapılan açıklamalara göre perşembe günü aşının klinik denemelerine başlandı. Uzmanlar ilk dozun, ABD’nin başkenti Washington’da yer alan George Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden gönüllülere uygulandığını aktardı.

Faz 1 çalışmalarında 56 HIV negatif yetişkinin yer alacağını kaydeden yetkililer, bu kişilerden 48’inin bir veya iki doz mRNA aşısı olacağını belirtti. Daha sonra da bu grubun 32’sine bir hatırlatma dozu uygulanacağı aktarıldı. Kalan sekiz kişiye ise yalnızca hatırlatma dozun uygulanacağı ifade edildi. Buna ek olarak Moderna, tüm grubu altı ay boyunca gözlemleyeceğini ve aşının etkili olup olmadığını görmek için bağışıklık tepkilerini moleküler düzeyde incelemeyi planladığını duyurdu.

Öne Çıkanlar