Motokuryelerden ayaryakıt zammı protestosu: Benzin alabilirsek eve ekmek götürebiliriz

Motokuryelerden ayaryakıt zammı protestosu: Benzin alabilirsek eve ekmek götürebiliriz
CHP Genel Merkezi’nin önünde düzenlenen basın toplantısıyla akaryakıt zamları protesto edildi. Açıklamada, 'Ekmek ile benzin kurye için eş değerdir' denildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, motokuryelerin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek için bugün CHP Genel Merkezi önünde basın toplantısı düzenledi.

Motokuryelerin katılımıyla yapılan basın toplantısında, CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, Adana Milletvekili Ayhan Barut ve Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi de hazır bulundu. Veli Ağbaba, toplantının ardından bir kuryenin motoruna binerek CHP Genel Merkezi önünde tur attı.

Basın toplantısına katılan Tüm Anadolu Motosikletli Kuryeler Federasyonu üyeleri, akaryakıta art arda yapılan zamları, "Ekmek ile benzin kurye için eş değerdir. Benzi alabilirsek eve ekmek götüreceğiz" pankartı açarak protesto etti. 

'CANIMIZI MI TAŞIYALIM, PAKETİ Mİ?'

ANKA'nın haberine göre motokurye Sedef Aydoğdu, "Sipariş isteyen müşterilerimizden insanlık bekliyoruz. Yağmur yağıyor, yerler kaygan, zemin kaygan ve bizden hız yapmamızı bekliyorlar. Biz, canımızı mı taşıyalım, paketi mi taşıyalım? Paketi mi teslim edelim, canımızı mı teslim edelim? Kar oluyor, çamur oluyor, her halükârda biz o paketleri götürmeye çalışıyoruz. Bu konuda çok insaflı müşterilerimiz de oluyor; ‘Yavaş gelebilirsin, senin canını daha önemli’ gibi. Ama ‘Niye geç geldi’ diye azar yapanlar da var. Patronlar ‘Hızlı götür’ diyor, ‘hızlı götür beni, benim paketim gecikmesin’ diyor" diye konuştu.  

Kazandığınızla geçinebiliyor musunuz sorusuna "Hayır" yanıtını veren Aydoğdu, "Sonuçta benzin kaç para oldu? Geçen sene bu aylarda günlük 30 lira benzin alıyordum, depoyu dolduruyordum. Bu sene 150-160 lirayı buluyor. 1,5 gün anca yeterli" dedi.

'MONTLARIMIZ KALİTESİZ, DÜŞÜNCE YIRTILIYOR'

19 yaşında motokuryelik yaparak yaşamının idame ettiren Enes Köle ise kaliteli ekipmanların fiyatlarından şikayet etti. Köle, şunları söyledi:

"Bu kaskı ben, eylülde aldım. Eylülde 400 liraya aldım, en kalitesiz kaskı. Sormaya gittim, en ucuz kask bin 500 lira olmuş, altına kask yok. Mont almaya kalksan 2 bin liraya da mont var. Ama kaliteli montlar değil, düştüğün zaman yırtılan montlar. Kaliteli montlar almaya kalksan onlar da çok pahalı, alamıyoruz. Benzin desen 35 liraya dolduruyordum depoyu, şu anda 300 liraya yakın. Sıkıntıdayız, cebimizde para kalmıyor açıkçası."

Kazandığı bir aylık maaşın ekipman almaya yeterli olup olmadığı sorusuna Köle, "Bir aylık maaşım yeter ama başka bir şeye yetmez. Benim yaşım 19, yeni lise mezunu oldum. Lisedeyken de okurken de çalışıyordum. Geçinemiyoruz, benzin alamıyorum motora" yanıtını verdi.  

'7-8 KAT ARTAN FİYATLAR VAR'

Aydın Aydoğdu ise kullandıkları motosikletlerin bakım ve yedek parça fiyatlarından dert yandı. Aydoğdu, şöyle konuştu:

"Her birimiz isteriz, daha iyisini almayı, en azından aklımızda soru işareti kalmasın. Bir arabanın beni sıkıştırdığını gördüğümde, en azından ‘bana zarar veremeyecek’ diye düşünürüm, ‘çünkü ekipmanım sağlam’. Şu elimdeki kaskı 250 liraya almıştım bir sene önce, şimdi 2 bin lira. Şu lastikleri bugün değiştirmek isteyeyim, 2 bin lira. Bunun 8 liraya aldığımız ampulü, şu anda 35-40 lira. Öyle bir şey ki ‘4-5 kat arttı’ diyorlar, aslında onlar görünenler, 7-8 kat artan fiyatlar var.

Ben bu motorun bir litre yağını 17,5 liraya alırken 80 lira yevmiyem vardı. Şimdi bir litre yağ 120 lira, aşağı yukarı sekiz kat artmış. Benim yevmiyem sekiz kat artmış olsaydı 600 küsur civarı olmalıydı. Geçimim nasıl? Her geçen sene, her geçen gün aşağıya düşüyor. Bugünümüze şükrediyoruz; o inancımızdan, dinimizden ama şükredilecek bir halimiz yok."

'BİR KAZAMIZ BİZİ BİR SENE GERİYE ATIYOR'

Tüm Anadolu Motosikletli Kuryeler Federasyonu Başkanı Burkay Yıldırım, "Trafikte bir sinek, böcek gibi görülüp herkesin bizi trafikte görmemesi çok zorumuza gidiyor. 3 yaşındaki kızım evden çıkarken ‘Baba akşam gelecek misin’ diyebiliyorsa bu, insanların saygısızca, anlayışsızca gördükleri için oluyor. Bugün bir kurye kaza yaptığında, ortalama bir ay yattığında, günlük yevmiyeyle çalıştığı için hiçbir şekilde bir ay para kazanamıyor. Bir kazamız bizi bir sene geriye atıyor" diye konuştu. 

Öne Çıkanlar