Moskova ile Tel Aviv arasında Nazi gerginliği tırmanıyor

Moskova ile Tel Aviv arasında Nazi gerginliği tırmanıyor
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un 'Hitler Yahudi kanı taşıyordu' sözlerine karşılık özür beklediğini duyuran İsrail'i sert bir Tel Aviv'i 'neonazileri desteklemek' ile suçladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un "Hitler'in Yahudi kanı taşıdığı" açıklamasıyla İsrail'le patlak veren krizde Moskova'dan gerilimi tırmandıracak açıklama geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Lavrov'un açıklamalarına tepki gösteren İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid'i hedef alarak "İsrail Ukrayna'da neonazi rejimi destekliyor" şeklinde bir açıklama yayınladı.

Gazete Duvar'ın Reuters'den aktardığına göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid'in Lavrov'la ilgili sözlerine tepki gösterildi. Lapid'in açıklamasının "İsrail'in Kiev'de neonazi rejimi neden desteklediğini büyük ölçüde gösterdiğini" savunan bakanlık, Lavrov'un "Zelenskiy'in Yahudi olmasının Ukrayna'nın neonaziler tarafından yönetilmesini engellemediği" görüşünü de yineledi.

İSRAİL ÖZÜR BEKLEMİŞTİ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov önceki gün İtalyan televizyon kanalına verdiği röportajda, "Zelenskiy Yahudi ise Ukrayna neden denazifike edilmiyor diye soruyorlar. Yanılıyorum olabilirim. Ama Adolf Hitler de Yahudi kanı taşıyordu" ifadelerini kullanmış, İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid ise bu sözlere jet yanıt vermişti.

Lapid, Lavrov'un ifadelerini "affedilemez, skandal, korkunç bir tarihi hata" olarak nitelendirerek özür beklediklerini duyurmuş, Tel Aviv'deki Rus büyükelçi de İsrail Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmıştı.

İsrail, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları karşısında Batı ülkelerinin aksine Moskova'ya yaptırımlardan kaçınmıştı. İsrail'in Rusya'ya Ukrayna'yla ilgili en sert tepkisi, Dışişleri Bakanı Lapid'in geçen ay Ukrayna'da savaş suçu işlendiğini belirtmesi olmuştu.

Öne Çıkanlar