Moderna'nın kalp iltihabına neden olma oranı BioNTech'ten fazla

Moderna'nın kalp iltihabına neden olma oranı BioNTech'ten fazla
Moderna aşısını olan kişilerde miyokardi görülme sıklığının, Pfizer/BioNTech olanlarda görülme sıklığından az da olsa fazla olduğu açıklandı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) uzmanlar, koronavirüs aşılarının ardından yüzlerce kişide görülen kalp kası iltihaplanması vakalarının mRNA aşıları ile ilgili olma ihtimalinin bulunduğunu belirtti. Amerikan sağlık kurumu CDC (Hastalık Koruma ve Korunma Merkezleri) bünyesinde oluşturulan bir uzmanlar grubunun çarşamba günü yaptığı sunumda, şu ana dek elde edilen veriler ışığında, böyle bir sonucun "olasılık dahilinde" olduğu ifade edildi.

Uzmanlar buna rağmen koronavirüs aşısının faydalarının risklerinden "çok daha fazla" olduğunu, ancak aşılara yine de bir uyarı notu konulması gerektiğini vurguladı.

CDC adına, özellikle gençlerde BioNTech/Pfizer ve Moderna aşıları sonrası çok nadir de olsa görülen kalp kası iltihabı (miyokardit) ve kalp zarı iltihabı (perikardit) vakalarını inceleyen uzmanlar, öncesinde koronavirüse karşı mRNA aşısı olan ve ardından miyokardit tespit edilen 300'den fazla genç yaşta insanın durumunu inceledi.

HASTALIĞA VİRÜS DEĞİL MUHTEMELEN AŞI NEDEN OLUYOR

Uzmanlar grubunda yer alan isimlerden çocuk kardiyoloğu Matthew Oster, "Miyokarditin az görülen bir hastalık olduğunu ama yeni ortaya çıkmadığını" dile getirdi. Şimdiye dek söz konusu hastalığa virüslerin neden olduğundan yola çıkıldığını belirten Oster, artık "mRNA aşılarının bu hastalığın tetikleyicisi olabileceği görülüyor" dedi.

Aşıların hangisinin miyokardite neden olduğuna dair bir kesinlik yoktu. Ancak Verilere göre Moderna aşısı olan kişilerde, Pfizer/BioNTech aşısı olanlara göre daha fazla miyokardit vakası görüldü.

BAĞIŞIKLIK TEPKİSİ

Modernanın neden olma olasılığı daha fazla olan kalp iltihabı, yine aynı verilere göre daha çok gençlerde; 30 yaş altı bireylerde görülüyor. Aşıdan sonra bu rahatsızlığı bildirenlerin çoğu erkek.

Ancak DSÖ dahil olmak üzere birçok sağlık kuruluşu, aşı sonrası oluşan kalp iltihabının oldukça hafif olduğunu ve iyileşmesinin birkaç haftadan fazla sürmediğini belirtiyor.

Genelde 2. dozdan sonra oluşan bu geçici sorun, gerekli bağışıklık tepkisinin bir getirisi.

Öte yandan Covid-19 nedeniyle hasta olunduğunda miyokarditin ciddi seviyelerde ve daha sık yaşandığı da hatırlatıldı.

Öne Çıkanlar