Mithat Sancar: Saldırıları hazırlayan zemin nefret politikalarıdır

Mithat Sancar: Saldırıları hazırlayan zemin nefret politikalarıdır
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDP Bahçelievler ilçe binası yönelik saldırı girişiminin tesadüf olmadığını söyledi.

Yağmur Kaya 


 ARTI GERÇEK- HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDP Bahçelievler ilçe binası yönelik saldırı girişiminin tesadüf olmadığını söyledi. Roboski Katliamı'nın 10'uncu yıldönümü yarın (29 Aralık) Deniz Poyraz katliamının ilk duruşması yapılacak. Ve bugün Bahçelievler ilçe binamıza öldürme kastıyla bir saldırı gerçekleşti. 

'KUMPASA, KAOS PLANLARI EKLENİYOR'

Bu saldırıların amacının HDP'yi yıldırmak, HDP'yi siyasin dışına itmek olduğunu söyleyen Sancar, "Bu saldırılar şimdiye kadar yürütülen kumpas davalarının, yargı oyunlarının, başka araçlarla, kanlı yöntemlerle sürdürülme planıdır. Kumpasa, kaos planları ekleniyor. Biz bunu daha öncede söyledik. Kaos planlarından medet umanlar var. HDP'nin kararlı yürüyüşünden, HDP'nin demokrasi, barış yürüyüşünden rahatsız olan çevreler her türlü yöntemle bizi durdurmak için ellerinden gelen yapıyorlar. Ama görüyorsunuz. Dimdik ayaktayız. Mücadelemiz devam ediyor, yürüyüşümüz büyüyerek sürüyor" dedi. 

HDP'ye yönelik saldırılarda yaşamını yitirenlerin de olduğunu ancak öldürülen insanlara verdikleri sözler olduğunu vurgulayan Sancar, "Onların düşlerini ve ideallerini gerçekleştirebilmek için çoğalarak, büyüyerek mücadelede yolumuza devam edeceğiz" diye konuştu. 

Bu saldırıların arkasında planların olduğuna dikkat çeken Sancar şu sözlerle devam etti: "Daha önce tanıdığımız senaryoları yazmaya başladılar. Bunun münferit bir saldırı, bireysel bir hareket olarak sunmaya çalışıyorlar. Nitekim şimdi avukat arkadaşım da bilgi verdi. Karakolda soruların sorular, karakolda hakim olan hava tam da bu. Yani bu saldırı 'bir manyağın' ya da 'heyecanlı, öfkeli birinin münferit bir saldırısı' gibi sunulacak ya da yutturulmaya çalışılacak. Biz bu saldırıları tanıyoruz. Hrant Dink, Deniz Poyraz cinayetinde de biliyoruz. Bu senaryolarında tutmayacağını biliyoruz. 

Bilsinler. Ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar bu saldırıların arkasındaki zihniyeti de, güçleri de açığa çıkaracağız. Ve bunlardan mutlaka hesap soracağız.

'HER GÜN HEDEF GÖSTERMEYE DEVAM EDİYORLAR' 

İktidarın, iktidar ortaklarının ve iktidar temsilcilerinin her gün HDP'yi hedef gösteren açıklamalar yaptığını vurgulanan Sancar, "Onların yaydığı nefret dili bu saldırıların asıl sorumludur. Saldırıları hazırlayan zemin nefret politikalarıdır, hedef gösterme politikaları ve korkularıdır. HDP'den korkuyorlar. Her gün yeni bir söylem üretip hedef göstermeye devam ediyorlar. Bu politikaları da boşa çıkaracağız, bundan da şüpheniz olmasın. 

Her gün televizyonlarda bizleri hedef gösteren iktidar temsilcileri an başka İçişleri Bakanı bu saldırıların siyasi sorumlusudur. Bir daha bu tür bir saldırıyı gerçekleştirilmesini önlemenin yolu nereden geçiyor biz bunu biliyoruz. Kararlı mücadeleden ve büyüyen dayanışmadan geçiyor. Daha da güçlü bir dayanışmayla bütün demokrasi güçlerini bir araya getirerek ırkçı politikalara, nefret söylemine ve demokrasi güçlerini hedef gösteren, sindirmek için her türlü çabayı harcayan bu iktidara karşı ortak mücadeleyi büyüterek mutlaka bu iktidarı durduracağız, değiştireceğiz, bu zihniyeti mutlaka yeneceğiz. Bundan hiç şüpheniz olmasın. 

'KATLİMA PLANLARI YAPANLARIN YARARLANABİLECEĞİ SİYASETİ BÜYÜTÜYOR' 

Bu iktidar daha geçtiğimiz günlerde Umut Kitabevi Davası'nın beraatle sonuçlanmasını, Jitem Davalarında cezasızlığı sağlamıştır. Bunun üstüne yeni katliam planları yapanların yararlanabileceği her türlü zemini sağlayan siyasetide büyütmektedir. Bunun genelinde gitme korkusu, kaybetme korkusu yatıyor. İktidar kaybedeceğini bildikçe, gördükçe korkusu artıyor ve iktidara kaybettirecek asıl gücün HDP ve HDP'nin birlikte hareket ettiği geniş demokrasi ittifakı. Evet iktidar kaybetme korkusuyla her türlü kaos planına zemin hazırlayacak oyunlara girişecektir. Bunu da biliyoruz. Deniz Poyraz yoldaşımız katledildiğinde söylemiştik. 

'BU YALAN, TALAN, KAN İKTİDARINA HEP BİRLİKTE SON VERECEĞİZ'

O zaman ortaya konulan dayanışma bu planların dağılmasını sağlamıştı. Şimdi yine bir denemeye girişiyorlar ve bunu yine hep birlikte boşa çıkaracağız. Demokrasi güçleri, demokrasiye inanan, bu ülkeye barışı getirmek isteyen, bu ülkede adalet hasreti çeken bütün çevreler hep birlikte mücadeleyi büyüyeceğiz ve mutlaka bu nefret düzenine, bu yalan, talan, kan iktidarına son vereceğiz" diye kaydetti.

 

Öne Çıkanlar