Milyarder fon yöneticisi Dalio: 'Nakitte kalmak güvenli değil, enflasyon tarafından vergilendiriliyor'

Milyarder fon yöneticisi Dalio: 'Nakitte kalmak güvenli değil, enflasyon tarafından vergilendiriliyor'
Dünyanın en büyük serbest yatırım fonlarından Bridgewater’ın kurucusu Ray Dalio, birikimleri nakitte tutmanın güvenli olmadığını savunuyor.

Geçtiğimiz sene verdiği bir söyleşisinde "Nakitte kalmak güvenli değil çünkü enflasyon tarafından vergilendiriliyor" ifadelerini kullanan Dünyanın en büyük serbest yatırım fonlarından Bridgewater’ın kurucusu Ray Dalio, hala aynı fikirde olduğunu ifade etti Dalio, bu hafta yaptığı açıklamada, "Nakit hala çöp" dedi.

Diken’de yer alan habere göre; dünyanın en büyük ekonomisi ABD, yüzde 8’lere kadar tırmanarak 40 yılın zirvesine çıkan enflasyonla mücadele etmek için sıkılaştırıcı adımlar atmaya başlarken, yanlış politikalar nedeniyle bu dalgaya savunmasız yakalanan Türkiye’de enflasyon yüzde 70’e kadar fırladı.

Diğer ülkeler gibi reel getiri imkânlarının azaldığı Türkiye’de, yüksek enflsyona rağmen politika faizinin yüzde 14’te tutulması, parasını nakitte değerlendirenler için kabaca yüzde 56 reel kayıp anlamına geliyor.

Bu ortamda reel getiri arayan birikim sahipleri hisse yatırımlarına yöneldi, Türkiye’de de geçen ay enflasyonun üstünde getiri sağlayan tek yatırım alanı borsaydı.

Peki, fon yöneticisi milyarder Dalio kaynaklarını nerede değerlendiriyor?

‘FIRTINAYI ATLATABİLECEK’ ÜLKELER

Daio, kontrolündeki paranın 1,05 milyar dolar kadarını gelişmekte olan ülkelerin varlıklarında tutuyor. ‘Vanguard FTSE Emerging Markets’ adındaki bu yatırım fonu, Çin, Brezilya ve Güney Afrika gibi ülkelerdeki şirket hisselerini kapsıyor. Bu fonda 5 binden fazla şirketin hissesi var.

Dalio, ‘fırtınayı atlatabilecek’ ülkelere yöneldiğini söylüyor.

‘SAVUNMAYA DÖNÜK’ YATIRIM

Dalio’nun ikinci büyük varlığıysa ‘savunmaya dönük’ bir yatırım: Belli periyotlarda yatırımcılara temettü (kar payı) dağıtan temizlik ve diğer tüketici malzemeleri satan P&G şirketi.

Teknoloji endeksleri son 12 ayda neredeyse yüzde 50 değer kaybetse de Çinli e-ticaret devi Alibaba, Dalio’nun favori şirketlerinden kalmayı başarmış. 31 Mart itibariyle 813,9 milyon dolarını bu şirketin hisselerinde tutuyor. Teknoloji hisseleri çakılsa da güçlü bilançosuyla Alibaba hisseleri geçen hafta yüzde 15’ten fazla yükseldi. 

Öne Çıkanlar