MHP kapatılmalıdır

MHP kapatılmalıdır
2008’de Anayasa Mahkemesi AKP’yi kapatmadı, ama AKP, Anayasa Mahkemesi’ni fiilen kapattı. Parlamentoyu askıya aldı. Yargı bağımsızlığını, sivil toplumu ortadan kaldırdı.

Can DÜNDAR


ARTI GERÇEK- Hayatım boyunca parti kapatmalara karşı oldum. Çünkü partiler, parlamenter demokrasinin vazgeçilmez unsurlarıydı. Her partinin toplumsal bir karşılığı vardı; parti kapatmak, bir kesimin de susturulması anlamı taşırdı. Kaldı ki ne zaman bir parti kapatılsa daha güçlü bir şekilde dönmüştü siyasi arenaya: 27 Mayıs’ta kapatılan DP, AP olarak büyümüştü. 12 Eylül’de kapatılan CHP yeniden kurulmuştu. Erbakan dört parti kurmuş, hepsi kapatıldıktan sonra yeni bir adla daha da büyümüştü. Özellikle askerlerin siyaseti tanzim yöntemine dönüşen parti kapatma, demokrasinin altını oyuyordu.

Artık öyle düşünmüyorum. Özellikle son 7-8 yılda yaşadıklarımızdan sonra şimdi, demokrasinin kendini koruma hakkına inanıyorum. Artık askeri vesayet yok; ama o vesayeti kaldırma vaadiyle iktidar olup, basamak olarak kullandığı demokrasiyi yok etmeye ant içmiş bir faşist zihniyet var. Sadece, tek şefin yönettiği, tek tip bir toplum yaratmak istemiyor, aynı zamanda muhaliflerinin katlini emrediyor. 2008’de Anayasa Mahkemesi AKP’yi kapatmadı, ama AKP, Anayasa Mahkemesi’ni fiilen kapattı. Parlamentoyu askıya aldı. Yargı bağımsızlığını, sivil toplumu ortadan kaldırdı.

Meral Akşener’e yönelik saldırıdan sonra Erdoğan’ın saldırganları alkışlayıp, "Daha bunlar iyi günleriniz" diyerek vur emri vermesi, bence dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir koşulda, asla izin verilmemesi, derhal cezalandırılması gereken bir kışkırtmaydı.

HDP saldırısından sonra dün Bahçeli’nin saldırganı değil, kurbanı hedef alması, katili değil saldırıyı kınayan emek örgütlerini ve partileri suçlaması, belli semtleri isim vererek hedef göstermesi de öyle…

Çorum’daki, Maraş’taki, Bahçelievler’deki siciliyle bildiğimiz MHP’nin yöneticileri son dönem hangi gazeteciyi hedef gösterdiyse, o gazeteciler sokak çetelerinin saldırısına uğradı. Birçok kanlı saldırının ardından, saldırganların ya MHP lideriyle fotoğrafı ya parti işaretiyle pozları ortaya çıktı. Suçla, suçluyla bu kadar içiçe geçmiş, terörün destekçisi haline gelmiş, her demeçte iç çatışmayı teşvik etmiş, muhalifleri için itlaf emri vermiş, saldırganları kâh yönlendirmiş, kah desteklemiş, devletin güvenlik birimlerine sirayet edip onu silahlı gücü haline getirmiş bir partinin, demokraside yeri olmamalıdır.

MHP, kapatılmalıdır!

 

Öne Çıkanlar