Metin Erksan’ın 'Sevmek Zamanı' filmi restore edildi: 4K kalitesinde izlenebilecek

Metin Erksan’ın 'Sevmek Zamanı' filmi restore edildi: 4K kalitesinde izlenebilecek
'Sevmek Zamanı' filmi restore edildi. 4K kalitesinde izlenebilecek filmin orijinal negatifinde olmayan giriş jeneriği, özel olarak hazırlanarak filme eklendi.

"Sevmek Zamanı" filmi, yönetmen Metin Erksan'ın ölümünün 10'uncu yılında MUBI’nin katkılarıyla 4K kalitesinde restore edildi. Dünya prömiyerini 20 Ekim Perşembe günü Lumiere Film Festivali’nde yapılacak olan film, daha sonra da MUBI aracılığıyla 190’dan fazla ülkede yayınlanacak.

Gazete Duvar’da yer alan habere göre; 1965 yapımı film, Ahmet Hızarcı’nın danışmanlığında, Atlas Post Prodüksiyon iş birliğiyle, son teknoloji yazılım ve teknikler eşliğinde restore edildi. Restorasyon kapsamında öncelikle yıkama, baskı ve saklama koşullarından kaynaklanan fiziksel hasarlar belirlendi. Zaman içinde kırılgan hâle gelen negatifler tarama öncesinde özel kimyasallar ile geçici olarak yumuşatıldı. 35mm negatif film 4K tam çerçeve olarak tarandı. Renk ve parlaklık ayarları gerekli sınırlara getirildi, gölgeler düzeltildi. Filmin stabilizasyon sorunları özel yazılımlarla giderildi. Ses, renk ve manuel restorasyon toplamda beş aya yayılan bir sürede gerçekleştirildi.

Filmin orijinal negatifinde olmayan giriş jeneriği de Metin Erksan’ın öngördüğü şekilde özel olarak hazırlanarak filme eklendi.

Öne Çıkanlar