Metaverse'te 'elle taciz' soruşturması

Metaverse'te 'elle taciz' soruşturması
Horizon Worlds'ün beta sürümünde yer alan ve adı açıklanmayan bir kadın, 26 Kasım'da tacize uğradığını söyledi.

Facebook'un çatı şirketi Meta'nın Metaverse için hazırladığı Horizon Worlds adlı sanal dünyada cinsel saldırı vakası yaşandı.

Horizon Worlds'ün beta sürümünde yer alan ve adı açıklanmayan bir kadın, 26 Kasım'da tacize uğradığını söyledi. Meta'nın sahibi olduğu sanal gerçeklik (virtual reality-VR) şirketi Oculus'ın ürettiği Quest gözlükleriyle erişilebilen Horizon Worlds, kullanıcılarla 2019'da kapalı beta sürümüyle buluşmuştu.

Kapalı betaya katılan bir kadın, uğradığı tacizi Facebook'taki Horizon Worlds grubunda şöyle anlattı:

"Normal internette cinsel tacizin şakası yok. Ancak VR'da olmak, olayı daha yoğun hale getiriyor. Dün sadece elle tacize uğramadım. Bu davranışı destekleyenler de vardı. Yaşananlar, beni Plaza'da (kullanıcıların oluşturduğu dünyalara ve oyunlara girmek için kullanılan toplanma yeri) yalnız hissettirdi."

Independent Türkçe'nin haberine göre Meta paylaşımın ardından bir iç soruşturma başlattı. Soruşturmada, kullanıcının tacizi önlemek için tasarlanan bir güvenlik özelliğini etkinleştirmediği fark edildi.

' KESİNLİKLE TALİHSİZLİK'

Meta'da Horizon Worlds başkan yardımcısı koltuğunda oturan Vivek Sharma, olayı "kesinlikle talihsizlik" olarak niteledi. Sharma, yaşananların Safe Zone (Güvenli Bölge) adlı özelliği "kolay ve erişilebilir" hale getirmeye yarayacağını söyledi.

Safe Zone platformda kendisini tehlikede hissedenlerin, diğer kullanıcılarla etkileşime geçmesini engelliyor.

'PLATFORMU GELİŞTİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ'

Meta sözcüsü Kristina Milian da bu tür özelliklerin nasıl kullanıldığını anlamak ve kullanıcıların sorunlarını kolay bir şekilde bildirmesini sağlamak için platformu geliştirmeye devam edeceklerini bildirdi.

Konu hakkında konuşan uzmanlar, sanal dünyadaki tacizin normalden hiçbir farkı olmadığını söyledi. Çevrimiçi taciz üzerine çalışan akademisyen Kahterine Cross'a göre sanal dünyalar, insanların fiziksel bir alanda olduğunu ve bedensel aktivitelerin üç boyutlu bir ortamda gerçekleştiğini düşünmesini sağlamak için geliştiriliyor. Cross, bu yüzden platformlarda yaşanan tacizlerin epey tehlikeli olduğuna inanıyor.

Cross ayrıca Safe Zone özelliğinin yeterli olmadığını düşünüyor

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar