'Mesajınızı aldık, boyun eğmiyoruz'

'Mesajınızı aldık, boyun eğmiyoruz'
HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir ve HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran HDP ve CHP milletvekilleri hakkında hazırlanan fezlekeleri değerlendirdi.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK - Diyarbakır ve Ankara Cumhuriyet Başsavcıları, milletvekilleri hakkında hazırladıkları fezlekeler ile gündemde. Haklarında fezleke hazırlanan milletvekilleri HDP ve CHP’li.

Önceki gün ilk fezleke haberi Diyarbakır’dan geldi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir hakkında, DBP il binası önünde, 'Kamu düzenini bozmadan, herhangi bir slogan atmadan' merdivende oturarak, 'Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme yönetme, bunların hareketlerine katılma' suçundan fezleke hazırladı. Fezlekeyi, dokunulmazlığının kaldırılması için Adalet Bakanlığı'na gönderdi.

Bu günde bir fezleke haberi Ankara’dan geldi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, CHP Grup Başkanvekili Özel, CHP İstanbul Milletvekili Tanrıkulu, HDP Diyarbakır Milletvekili Yiğitalp ve HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran hakkında fezleke hazırladığını açıkladı.

"POLİSİN İZİN VERDİĞİ OTURMA EYLEMİYDİ"

Artı Gerçek’e konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, hakkında hazırlanan fezlekenin trajikomik olarak nitelendirdi, fezlekeye konu edilen DBP İl binası önünde yaktıkları oturma eylemi sırasında yaşananları anlattı: "Biz o gün bir açıklama yapmak istemiştik. Güvenlik güçleri bizi engelledi. ‘Burada açıklama yapamazsınız, buradan yürüyemezsiniz’ dediklerinde bizde, ‘o zaman merdivenlerde oturabilir miyiz’ dedik. Polisler, merdivenin partinin binasına ait olduğunu, dolayısı ile orada oturabileceğimizi söylediler. Fakat bir açıklama yapmamızın mümkün olmadığını özellikle vurguladılar. Bizde 40-50 kişilik bir grupla birlikte merdivenlerde oturduk. Ağzımızı 5 dakikalığına elimizle kapatarak protesto eylemi yaptık. Öyle bekledik. Sonra içeriye girdik. Burada herhangi bir açıklama, emniyetten herhangi bir dağılın uyarısı olmadı. Tam tersine, onlar izin verdiler."

"SLOGAN YOK, YÜRÜYÜŞ YOK, AMA FEZLEKE VAR"

Polisin izin vermesine rağmen bu eylem için fezleke hazırlandığını ifade eden Pir, "Fezlekede diyor ki, HDP milletvekili Ziya Pir, 40-50 kişilik bir grupla merdivenlerde oturdu. Sokağa taşmadı, slogan atmadı, açıklama yapmadı, kamu düzenini bozmadı. Ama fezleke hazırlanıyor. Ben bunun içeriğini anlamış değilim. Türkçe biliyorum, ama yine anlamadım. Burada amaç, HDP’li vekiller ne yaparsa yapsın, otursun, kalksın, yatsın, konuşsun izlenerek fezleke hazırlamak. Fezleke sayısını yüksek tutmak istiyorlar. Bu tür fezlekeler gerçekten komik. Bu durum, savcılarında ne kadar Ankara’nın baskısı altına olduğunu gösteriyor" dedi.

BAŞARAN: FEZLEKELER İLE HALKA MESAJ VERİLMEK İSTENİYOR

HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, fezlekeleri Ziya Pir’in durumu üzerinden değerlendirdi. Ziya Pir’in fotoğrafının, fezlekelerin nasıl hazırlandığını çok açık bir şekilde gösterdiğini anlatan  Başaran, "Milletvekili arkadaşımız merdivenlerde oturmuş, ağzını kapatmış slogan atmamış. Ama buna rağmen fezleke hazırlanabiliyor. Çünkü her türlü demokratik eylemi suç sayıyorlar" dedi.

Milletvekilleri hakkında fezleke hazırlamalarında ki asıl hedef kitlesinin halk olduğunu anlatan Başaran, "Burada bizim üzerimizden  halka mesaj verilmek isteniyor. Bastırılmak isteniyor. Bakın konuşursanız, başınıza bunlar gelir. Halka, ‘Milletvekillerin başına geliyorsa, bizim de başımıza gelir’ algısı yaratılmak isteniyor. Evet bize mesaj gönderiyorlar. Buradan bizde sesleniyoruz. Evet mesajınızı aldık. Bu baskılarınıza boyun eğmeyeceğiz" diye konuştu.

Öne Çıkanlar