Merwan Bedel son yolculuğuna uğurlandı

Merwan Bedel son yolculuğuna uğurlandı
Türkiye’nin saldırısı sonucunda yaşamını yitiren Şengal Özerk Yönetimi Yürütme Konseyi Eş Başkanı Merwan Bedel Xwedêda, binlerce kişinin katıldığı törenle son yolculuğuna uğurlandı.

Şengal Özerk Yönetimi Yürütme Konseyi Eş Başkanı Merwan Bedel Xwedêda’nın cenazesi binlerce kişinin katılımıyla toprağa verildi.

Êzidî Orucu’nun (Rociya Êzî) ilk gününde Türkiye’nin Silahlı İnsansız Hava Aracı’yla Şengal Özerk Yönetimi Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Merwan Bedel Xwedêda’nın aracına saldırı düzenledi.

Saldırıda Merwan Bedel yaşamını yitirdi. Merwan Bedel’in cenazesi Xanesor Şehitleri Hastanesi’nden alınarak dini vecibelerinin yapılması için evine götürüldü. Binlerce kişi Merwan Bedel‘in evinin önünde toplandı. Dini vecibelerin yerine getirilmesinin ardından cenaze, "Şehît namirin" sloganıyla mezarlığa doğru yola çıkarıldıktan sonra,  Şehîd Dilgeş ve Berxwedan Mezarlığı’na götürüldü. 
 
Şengal Özerk Yönetim, Êzidî Özgür Kadın Hareketi (TAJÊ), Êzidî Gençlik Birliği, PADÊ Eş Başkanları, Şengal Savunma Birlikleri (YBŞ), Şengal Kadın Birlikleri (YJŞ), Êzîdxan Asayişi, önde gelen aşiret liderleri, dini kanaat önderleri, Arap halkının yanı sıra binlerce kişi katıldı. 
 
ŞENGAL İÇİN YILLARCA ÇALIŞTI
 
YBŞ Komutanlığı adına konuşan Tirêj Şengalî, Merwan Bedel’in çalışkanlığına ve mücadelesine dikkat çekerek, "Marwan Bedel, toplumunu korumak için ferman sırasında direniş saflarına katıldı. Yıllardır Şengal’in ve Êzidî toplumunun korunması için mücadele ediyor" dedi. Tirêj Şengalî, Merwan Bedel’in özgür bir toplumun örgütlenmesi için sosyal alanda çalıştığını belirterek; "Dijwar Feqîr arkadaşın ailesi oradaydı. Ancak asıl ailesi Êzidî toplumuydu. Bu şehadet, Êzidîler için örgütlenmekten ve kendilerini savunmaktan başka bir yol olmadığını bir kez daha kanıtlıyor" dedi.
 
ÊZİDXAN’IN FEDAİSİ
 
Demokratik Özerk Meclisi (MXDŞ) Eş Başkan Yardımcısı Heso Brahîm, Merwan Bedel’in mücadeleci yaşamına da dikkat çekerek, "Onun şahsında bütün şehitleri anıyoruz. Bizlere öncülük yapan Merwan Bedel’i saygıyla anıyoruz. Tawisi Melek’in izindeyiz diyorsak şehitler vereceğiz. Var olacağız. Merwan arkadaş Tawisi Melek’in Êzidxan’ın fedaisi oldu" diye konuştu. 
 
IRAK HÜKÜMETİNE TEPKİ
 
TAJÊ adına söz alan Şemê Remo ise, saldırıdan Irak hükümetini sorumlu tutarak; "Irak hükümeti bugün Erdoğan’ın dostudur. Hükümeti kınıyoruz" dedi.
 
Yapılan konuşmaların ardından Marwan Bedel’in cenazesi "Şehit Namirin" sloganlarıyla toprağa verildi. Cenaze töreninin ardından binlerce kişi Şengal’e yönelik saldırılara karşı Sinûn’ye doğru yürüyüşe geçti. Türkiye’nin saldırıları kitlesel olarak protesto edildi.

Öne Çıkanlar