Merkez Bankası: Son zamların enflasyona etkisi ocak ayında görülecek

Merkez Bankası: Son zamların enflasyona etkisi ocak ayında görülecek
TÜİK'in dün açıkladığı aralık enflasyonuna dair değerlendirmelerini paylaşan Merkez Bankası, elektrik, doğalgaz ve İstanbul şebeke suyu zamlarının etkisinin ocakta görüleceğini belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) aralık ayına ilişkin aylık fiyat gelişmeleri değerlendirmesini yayımladı.

Dün açıklanan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, aralık ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,6, bir önceki aya göre yüzde 1,25 arttı. Aralık ayında Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yıllık bazda yüzde 25,15, aylık bazda ise yüzde 2,36 arttı. Verilere göre çekirdek enflasyon aralıkta yüzde 14,30 olarak kaydedildi.

TCMB'nin yayımladığı aylık fiyat gelişmeleri değerlendirmesinde yıllık enflasyondaki artışın ana belirleyicisinin temel mallar olduğu, dayanıklı mal ve giyim gruplarındaki ayrışmanın sürdüğü ifade edildi. Değerlendirmede tarımsal emtia fiyatlarındaki gelişmelerin de etkisiyle fiyatların artış eğilimini sürdürdüğü vurgulandı.

Tüketici fiyatlarının aralık ayında yüzde 1,25 oranında arttığını ve yıllık enflasyon 0,57 puan yükselerek 2020 yılını yüzde 14,60 oranında tamamladığını anımsatan Merkez Bankası, yıllık enflasyondaki artışın ana belirleyicisinin temel mallar olduğunu, dayanıklı mal ve giyim gruplarındaki ayrışmanın sürdüğünü kaydetti. 

TCMB'nin değerlendirmesinde şu ifadelere yer verildi:

- Ocak ayında, (enerji) grup enflasyonu üzerinde elektrik, doğalgaz ve İstanbul şebeke suyu fiyat ayarlamalarının etkisi görülecek. 

- Yıllık enflasyondaki artışın ana belirleyicisi temel mallar olurken, dayanıklı mal ve giyim gruplarındaki ayrışma sürmüştür.

- Dayanıklı mallarda birikimli döviz kuru etkileri, talep koşulları ve uluslararası metal fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak fiyat artışları alt kalemler genelinde güçlü seyretti.

- Bu görünüm altında, B ve C göstergelerinin yıllık enflasyonu ve eğilimleri yükseldi

-Bu dönemde petrol fiyatlarındaki artışla birlikte enerji enflasyonu yükselirken, hizmet enflasyonundaki artış görece sınırlı kaldı.

- Gıda grubunda yıllık enflasyon baz etkisiyle sınırlı ölçüde gerilese de, temel girdi niteliğindeki tarımsal emtia fiyatlarındaki gelişmelerin de etkisiyle fiyatlar artış eğilimini sürdürdü.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar