Hem Erdoğan hem Nebati işaret etmişti: TCMB rezervlerinde son bir yılın en hızlı artışı

Hem Erdoğan hem Nebati işaret etmişti: TCMB rezervlerinde son bir yılın en hızlı artışı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın brüt rezervi geçen hafta 7,4 milyar dolar artış kaydetti. Böylelikle rezervlerde Ağustos 2021'den bu yana haftalık bazda en hızlı artış görüldü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) döviz rezervlerindeki artış geçen hafta da devam etti.

TCMB verilerine göre brüt rezervler 5 Ağustos haftasında 7,4 milyar dolar artışla 108,6 milyar dolara yükseldi. Rezervlerdeki bu artış Ağustos 2021'den bu yana en yüksek artış olarak kaydedildi.

Rezervler açısından da takip edilen kur korumalı mevduat aynı dönemde 1,17 trilyon TL'ye yükseldi.

Merkez Bankası haftalık verilerine göre, 5 Ağustos ile biten haftada IMF tanımlı net uluslararası rezervler bir önceki haftaya göre 2 milyar 692,2 milyon dolar artarak 11 milyar 810,6 milyon dolara yükseldi. 8 Temmuz haftasında 6 milyar dolar ile 20 yılın en düşük seviyesine gerileyen net uluslararası rezervler son iki haftadır ise daha hızlı bir artış gösteriyor.

Hem Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hem de Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Rusya başta olmak üzere ülkeye sermaye hareketleri yaşandığını ve bunun verilerde görüleceğini dile getirmişti. Son iki haftada net uluslararası rezervlerde artış ise 5.1 milyar dolar oldu.

Merkez Bankası’nın toplam rezervleri de 5 Ağustos haftasında bir önceki haftaya göre yüzde 7,28’lik artış ile 108 milyar 769 milyon dolara yükseldi. Bir önceki hafta toplam rezervler 101.3 milyar dolar seviyesindeydi. Merkez Bankası brüt döviz rezervleri 6 milyar 668 milyon dolar dolar artışla 67 milyar 769 milyon dolara çıktı. Altın rezervleri ise 705 milyon dolar artışla 40 milyar 868 milyon dolara geldi. Böylece toplam rezervler 5 Ağustos haftasında 7.5 milyar dolar arttı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, geçen hafta çarşamba günü katıldığı bir yayında rezervlerin arttığını belirtmişti.

Bakan Nebati, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) rezervlerinin yabancı yatırımlarla güçlendiğine işaret etmişti. "Doğrudan yatırımlar geliyor. Şu anda girişler oluyor" diye konuşan Nebati, TCMB’nin her hafta perşembe günleri yayımladığı verilere işaret ederek, "TCMB’nin açıklayacağı rezerve bakın. Sonraki haftaya da bakın. Bu iş, inşallah başladı, devam edecek" diye konuşmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar