Merkez Bankası rezervlerinde 20 yılın en düşük seviyesi bekleniyor

Merkez Bankası rezervlerinde 20 yılın en düşük seviyesi bekleniyor
Bugün açıklanacak faiz kararının yanı sıra net uluslararası rezervler verisi de takip edilecek. Ekonomistlerin rezerv beklentisi 20 yılın en düşük seviyesi olacağı yönünde.

Dolar/TL yaklaşık 10 gündür işlem gördüğü 17.30 etrafındaki bandın içinde kalırken, ekonomideki döviz talebini azaltmayı ve yeni döviz kaynağı yaratmayı amaçlayan politikalar izlenmeye devam edecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) bugün saat 14.00'te politika faizi kararını açıklaması beklenirken, diğer bir yandan da bugün açıklanacak net uluslararası rezervler verisi takip edilecek. Ekonomistlerin rezerv beklentisi 20 yılın en düşük seviyesi olacağı yönünde.

TCMB politika faizinde değişiklik beklenmeyen para politikası kararını 14.00'te açıklayacak. Ardından 14.30'da haftalık döviz rezervi ve döviz talebi hakkında gösterge olan döviz mevduat verileri yayımlanacak.

Ayrıca talep toplama süresi dün sona eren gelire endeksli senet hakkında Hazine'den gelmesi olası açıklamalar da izlenecek.

Türkiye ekonomisinde enerji ithalatı başta olmak üzere artan döviz ihtiyacının nasıl karşılanacağı ve TL'nin negatif reel getiri verdiği mevcut kur ile ekonomi politikalarının sürdürülebilirliği piyasalarda sorgulanmaya devam ediliyor.

Bankacılar TCMB rezervlerindeki düşüşün devam ettiğine ve yeni döviz kaynağı ihtiyacının arttığına dikkat çekiyorlar.

Bu kapsamda Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman'ın dünkü Türkiye ziyareti de yeni bir döviz girdisi yaratıp yaratmayacağı açısından takip edildi.

Görüşmenin ardından yayımlanan ortak bildiride potansiyel bir swap anlaşmasına atıfta bulunulmadı. İki ülke arasındaki "yeni bir işbirliği döneminin" başlaması için ortak kararlılık vurgusu yapılan bildiride ekonomik ilişkilerin geliştirileceği belirtildi.

NET REZERVLER 20 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNİ GÖREBİLİR

Bugün yayımlanacak haftalık net uluslararası rezervler verisi hakkında bankacıların yaptığı hesaplamalara göre net rezervin geçen hafta itibarıyla, önceki 8.15 milyar dolar seviyesinden 7 milyar dolara doğru gerileyeceği ve 20 yılın en düşük seviyesini göreceği tahmin edildi.

Merkez Bankası'nın faiz kararı da takip edilecek gelişmeler arasında. Küresel faiz artışları ve mayıs ayında yüzde 73'ü aşan enflasyonun gelecek aylarda yükselişini sürdürmesinin beklenmesine rağmen TCMB'nin bu haftaki toplantısında politika faizini yüzde 14 seviyesinde sabit bırakması bekleniyor.

Reuters anketine katılan 15 ekonomistin 14'ü faizlerin sabit bırakılacağını, biri ise politika faizinin yüzde 13'e indireleceğini tahmin etti.

TL YILBAŞINDAN BU YANA YÜZDE 24 DEĞER KAYBETTİ

TL geçen yıl yüzde 44 değer kaybettikten sonra büyük bölümü Nisan'dan sonra olmak üzere yıl başından bu yana yüzde 24 daha değer kaybetti.

Bu hafta illikit piyasada 17.5425'e kadar yükselerek 20 Aralık'tan beri yeni en yüksek seviyeyi gören dolar/TL 08.50'de 17.3400/17.3595 seviyesindeydi.

Türkiye'nin geçen hafta 840 baz puanı aşarak rekor kıran beş yıllık CDS'leri sonra son iki günkü düşüşün ardından sınırlı yükseldi. CDS dün yaklaşık 4 baz puan yükselerek günü 801/811 seviyesinden tamamladı.

Uluslararası piyasalara bakıldığında Asya borsaları, küresel resesyon endişeleri ve ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) agresif faiz artırımı beklentilerinin zayıflattığı risk iştahıyla dalgalı seyir izlerken emtia fiyatları da geriledi.

Dolar ise küresel resesyon endişelerinin Hazine tahvil getirilerini neredeyse iki haftanın dip seviyesine çekmesiyle geriledi. Dolar bu seviyelerden kapanması halinde üst üste dördüncü günü de kayıpla kapatacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar