Erdoğan konuştu, Merkez Bankası'nın dövize müdahalesini etkisizleştirdi

Erdoğan konuştu, Merkez Bankası'nın dövize müdahalesini etkisizleştirdi
TCMB, öğlen saatlerinde kurlardaki 'sağlıksız fiyat oluşumları' nedeniyle piyasaya müdahale etti. Dolar, 12,40'lara indikten sonra Erdoğan'ın konuşmasıyla 13 seviyesinin üzerine çıktı.

ARTI GERÇEK - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugün öğlen saatlerinde piyasaya müdahale ettiğini açıkladı. TCMB'den yapılan açıklamada, "Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir" ifadeleri kullanıldı.

2019-2020 döneminde yaklaşık 128 milyar dolarlık örtülü rezerv satışı yaparak kur artışını frenlemeye çalışan TCMB, en son doğrudan müdahaleyi 23 Ocak 2014 tarihinde, yani yaklaşık sekiz yıl önce 3,15 milyar dolarlık satışla yapmıştı. Açıklamanın ardından dolar/TL kuru 13,46 seviyesine kadar geriledi.

Doların 14 lira seviyesini zorlaması üzerine Merkez Bankası'ndan doğrudan döviz müdahalesi geldi. Ancak Merkez Bankası'nın elindeki net döviz rezervinin eksilerde olması, bu müdahalenin etkisini kırdı.

AKP DÖNEMİNDE 24 KEZ MÜDAHALE

AKP iktidarı döneminde dövize alım veya satım şeklinde 24 kez müdahale edildi. Merkez Bankası, piyasaya resmi olarak son müdahalesini, Erdem Başçı döneminde 23 Ocak 2014 tarihinde 3 milyar 151 milyon dolarlık döviz satım ihalesi yaparak gerçekleştirmişti. Son ihale ile satış ise 24 Nisan 2016 tarihindeydi. 

Bu gerilemenin hemen ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın partisinin grup toplantısındaki konuşmasıyla dolar gün içindeki eski seviyelerine geldi. Dolarda kısa süreli bir gevşeme olsa da trend yukarı yönlü olmaya devam ediyor. Dolar, 13 seviyesinin üzerinde fiyatlanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kur ve fiyat artışı olumsuzluklarını dikkatle izliyoruz. Kurla ilgili beklentinin rakamın seviyesi değil istikrarının sağlanması noktasında olduğunun farkındayız. Kur dediğin bugün artar, yarın düşer. Enflasyon dediğin bugün artar, yarın düşer" diye konuştu.

TCMB verilerine göre 19 Kasım haftasında brüt rezervler 128,4 milyar dolara yükseldi. 12 Kasım haftasında bu rakam 127,7 milyar dolar seviyesindeydi. Altın rezervleri 19 Kasım haftasında 40,5 milyar dolar olurken, brüt döviz rezervi ise 87,9 milyar olarak kaydedildi. Brüt rezervler artarken net rezervlerin ise gerilediği izlendi. Buna göre 19 Kasım haftasında net rezervler 28,6 milyar dolardan 25,2 milyar dolara düştü. Swap hariç net rezerv de eksi 35,3 milyar dolar olarak gerçekleşti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar