Merkel Erivan'da 'soykırım' demedi

Merkel Erivan'da 'soykırım' demedi
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ermenistan ziyaretinde 1915 olayları için 'mezalim' kelimesini kullandı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ermenistan'a resmi ziyaret gerçekleştiriyor. 

Merkel başkent Erivan'da Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile biraraya geldi. Görüşme sonrası Merkel, Ermenilere yönelik "mezalimin" unutulmaması gerektiğini söyledi. Angela Merkel, "Sayısız Ermeniye mezalim yapıldığını anlıyoruz. Bu acı unutulmamalı ve unutulmayacak" dedi ve "soykırım" ifadesini kullanmadı.

Angela Merkel, Federal Meclis'in 1915 olaylarını 2016 yılında "soykırım" olarak tanıma kararından da bahsederek, "anma kültürü açısından önemli bir adım" ifadesini kullandı. Merkel kararın siyasi olduğunu belirterek hukuki bir bağlayıcılığı olmadığına dikkat çekti.

Almanya'da meclis 2016 yılında 1915 olaylarını "soykırım" olarak niteleyen bir tasarıyı onaylamıştı. Alman parlamentosundan çıkan karar, Türkiye ile ilişkilerde gerginliğe neden olmuş, Merkel oylamaya katılmamıştı.

Dünya genelinde aralarında Fransa, İtalya ve Hollanda'nın da bulunduğu 20'den fazla ülke, 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanıyor. Papa Françesko da 1915 olaylarının 100'üncü yılı vesilesiyle 2015'te yaptığı konuşmada, "Ermeni soykırımının yüzyılın ilk soykırımı" olduğunu söylemişti. (Deutsche Welle Türkçe)

Öne Çıkanlar