Merkel: AB liderleri, Türkiye'ye 3 milyar Euro verilmesinde uzlaştı

Merkel: AB liderleri, Türkiye'ye 3 milyar Euro verilmesinde uzlaştı
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği liderlerinin, Türkiye'ye 3 milyar Euro'luk fonu kapsayan yeni göç anlaşması konusunda uzlaştığını söyledi.

Brüksel'deki AB zirvesinin ilk gün görüşmelerinin ardından konuşan  Amanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği liderlerinin, Türkiye'ye 3 milyar Euro'luk fonu kapsayan yeni göç anlaşması konusunda uzlaştığını söyledi.

Zirve öncesi basında çıkan haberlere göre, bu miktarın sadece Türkiye’deki Suriyeli göçmen ve mültecilere yönelik insani yardım için değil, aynı zamanda "mültecilerin ve göçmenlerin Avrupa'ya ulaşmasına engel olmak için" özellikle Türkiye'nin doğusunda sınır idaresi ve kontrolünün finansmanı için kullanılması isteniyor.

Zirve'de ilk günün ardından gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Bugün Türkiye ile ilişkiler konusunda kapsamlı bir tartışma yürüttük. Komisyon bize burada mülteci anlaşmasını ne şekilde uzatabileceğimiz konusunda bir rapor sundu. Bunlar şimdi resmen onaylanacak. Biz bu raporu kabul ettik. 3 milyarlık ek bir kaynak aktarımı söz konusu" ifadelerini kullandı.

Merkel ayrıca, Türkiye ile ilgili olarak Gümrük Birliği çalışmalarına da devam edileceğini ve bunun karşılığında da Türkiye'den yapıcı tutumuna devam etmesini istediklerini dile getirerek, "Şu an Akdeniz'deki ilişkilerde de bir iyileşmenin olduğunu görüyoruz" dedi.

Zirveye katılan liderler, ilk günün ardından AB Komisyonu'na çağrıda bulunarak mülteci paketi ile ilgili nihai önerilerini "hiç gecikmeden" sunmasını talep etti. Komisyon, Zirve öncesinde yaptığı çalışmada, 2024 yılına dek olan süreyi kapsayan toplam 5,7 milyar euro ebatında bir tasarı hazırlamıştı. Bu kaynağın 3,5 milyar euroluk kısmının Türkiye'ye aktarılması öngörülüyor. Ancak 500 bin euroluk bölüm halihazırda 2021 için onaylanmış durumda.

2016'DAN  BU YANA 6 MİLYAR EURO AKTARILDI

AB ile Türkiye arasında 2016 varılan mutabakat gereği, Türkiye'de yaşayan 3,7 milyon Suriyeli sığınmacının bakımına harcanmak üzere geçen beş yıllık süre zarfında 6 milyar euro maddi kaynak aktardı. Ankara ise uzun süredir Brüksel'den yeni bir kaynağın karara bağlanıp Türkiye'ye gönderilmesini talep ediyor.

Birlik, Türkiye'ye sunduğu maddi desteğin karşılığında Yunan Adaları'na ulaşan sığınmacıların Türiye'ye geri alınmasını talep etmiş, bu da uygulamada anlaşma öncesindeki döneme göre Yunanistan'a ulaşan sığınmacı sayısında hissedilir bir azalmaya neden olmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar