Meriç nehrinde Türkiye ile Yunanistan arasında bataklık krizi

Meriç nehrinde Türkiye ile Yunanistan arasında bataklık krizi
Meriç nehrindeki bataklık 'sınır ihlali' tartışmasına neden oldu. İki ülke karşılıklı nota verdi.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki doğal sınırı oluşturan Meriç nehrindeki Ferre Kupürü bölgesinde Türk askerlerinin çadır kurup bayrak astığını iddia eden Yunanistan, "sınırların işgal edildiğini" ileri sürerek Türkiye'ye nota verdi. 

Ankara ise Atina'nın bu bölgede tel çit inşa edeceğini duyurmasının ardından bir nota vererek "kara hududunun ihlal edilmemesini" istediğini belirtti.

191 kilometre uzunluğa sahip Meriç Nehri, mültecilerin Avrupa’ya ulaşmak için kullandığı yasa dışı rotalardan biri. Kışın nehir sularının bastığı, yazınsa bataklığa dönüşen Ferre Kupürü de bu geçişlerde sıklıkla kullanılıyor.

Geçişleri önlemek için Yunanistan 15 Nisan'da bölgede tel örgü çalışmalarına başlayacağı konusunda Türkiye'yi bilgilendirdi. "Sınırlarımızda bir oldu-bittiye hiçbir şekilde müsamaha gösterilmeyecektir" açıklamasında bulunan Türk Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy ise Türkiye'nin 11 Mayıs'ta kara hududunun ihlal edilmemesi için Yunanistan'a bir nota verdiğini ve inşaat alanının koordinatlarını paylaşması ve sınır komisyonunun toplanmasının talep ettiğini açıkladı.

Tüm bu girişimlere rağmen 13 Mayıs'ta Yunanistan'ın arazi tesviye çalışmalarına başladığını belirten sözcü, "Ahdi kara hududumuzu ihlal edilmiştir. Bu ihlal ilgili makamlarımız tarafından gerekli tedbirler alınarak anında önlenmiştir" açıklamasında bulundu. (euronews)

Öne Çıkanlar