Mehmet Ocaktan: AKP kuruluş metninden bir bölüm yazsam bugün beni hain ilan ederler

Mehmet Ocaktan: AKP kuruluş metninden bir bölüm yazsam bugün beni hain ilan ederler
+GERÇEK TV'de Bilgehan Uçak ile Gündemin Gerçekleri programının konuğu Mehmet Ocaktan’dı.

Bilgehan Uçak'ın sunduğu Gündemin Gerçekleri'nde gazeteciliğin yanısıra 2007 ile 2011 arasında bir dönem AKP milletvekilliği de yapan Mehmet Ocaktan ile gündemin yakıcı sorunları haricinde "muhafazakar demokrasi" ve "muhafazakar kesimin demokratlaşması" gibi konuları ele alındı.

Mehmet Ocaktan, Erdoğan’ın sık sık yinelediği "nereden nereye" lafını değerlendirirken zaman içinde AKP’nin nasıl savrulduğunu şöyle dile getirdi: "Bazen partili, vekil arkadaşlarla görüşüyoruz. Onlara diyorum ki, ‘kuruluştaki metinden, 2011’e kadar olan seçim beyannamelerinden her gün bir bölüm yazsam beni hain ilan edersiniz.’ Maalesef, AKP kendi yaptıklarına karşı çıkar hale geldi."

Anayasa’nın 90. maddesine eklenen 5. fıkranın uluslararası anlaşmaların iç hukukun üstünde olduğunu çok açıkça belirttiğini söyleyen Ocaktan, "Anayasa böyle dururken AİHM kararlarını tanımıyoruz," demenin aslında Türkiye’nin kendi Anayasasına uymaması anlamına geldiğini ifade etti. 

Bir üst hukuk mercii olarak tanınan AİHM kararlarına rağmen Osman Kavala’nın 1500 küsur gündür hapiste tutulmasının hiçbir hukuki gerekçeyle açıklanmayacağını söylerken kurucu parçası olduğumuz Avrupa Konseyi’nden çıkarılmamızın da büyük sorunlara yol açabileceğini belirtti.

"AİHM’in Kavala ile Demirtaş ile ilgili verdiği kararlardan sonra uygulamıyoruz diyorlar, birkaç senedir. Oysa, AİHM bir iç hukuk parçasıdır. Anayasanın hükmü haline gelmiş bir madde bu. Türkiye’nin geldiği yer hiçbirimizin istemeyeceği bir yer. AK Parti, kuruluşundan bugüne geldiği yer itibariyle çok geriye düştü. Kendi ilkelerini bile inkar eden bir konumda."

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin getirdiği sorunlara da değinen Mehmet Ocaktan, bu sistemle birlikte bakanların değişiminin de önemsizleştiğini çünkü bütün yetkinin zaten tek bir kişide toplandığını ifade etti: "Artık Bakanlar Kurulu yok. Bakanlar yok. Parlamento yok. Hatta hukuk yok. Kuvvetler birliği demek lazım bu modele. Hiçbir şekilde Cumhurbaşkanını ya da yürütmeyi denetleyecek bir güç yok ortada."

AKP’DEN KOPAN PARTİLER DE BEKLENEN ETKİYİ YARATMADI

Mehmet Ocaktan, AKP’den kopup kurulan iki partinin de şu an için beklenen etkiyi yaratamadığını ifade etti. DEVA ile Gelecek’in bazı eşikleri aşamadığını belirtirken İYİ’nin anketlerin gösterdiğinin üstünde bir oy alabileceğini düşündüğünü söyledi.

"Türkiye’nin temel sorunu Türk toplumunun demokrasi kültürünü içselleştirememiş olmasıdır," diyen Mehmet Ocaktan sözlerini, "Demokrasi kültürünü içselleştirmeden insanların ve partilerin de demokrat olması kolay değil. Ama AK Parti bu imkânı Türkiye’nin önüne getirmişti. Eğer 2011’e kadar giden o süreç devam etseydi eminim Türkiye’deki faklı toplum kesimleri de demokrasi konusunda daha ileri adımlar atar hale geleceklerdi. Toplum bir anlamda AK Parti’nin getirdiği zihniyet değişimiyle birlikte bir sonraki safhaya geçecekti. Ama bu yollar kapanınca tam tersi bir tabloya düştük." diyerek bitirdi. 

 

Öne Çıkanlar