Medya batağa saplanırken

Medya batağa saplanırken
Sedat Peker videoları, ortaya koyduğu bütün ilişkiler ağının yanısıra, bize sistemi baştan düşünme fırsatı verdiği için de kıymetli…

Can DÜNDAR


ARTI GERÇEK- "Habertürk ana haber sunucusu Veysi Ateş, bize Türkiye medyasının geldiği noktaya dair eşsiz bir örnek sunuyor.

Ekran önünde en milliyetçi, en mukaddesatçı gazeteciyi oynayıp arka planda maddi çıkara dayalı bir güç mücadelesinin parçası olmak, güç odaklarıyla siyasetçiler arasında mesaj taşımak, para pazarlıklarına dalmak, görevi yolsuzlukları ortaya çıkarmak iken, o yolsuzluklardan komisyon almak….

"Her meslekte böyleleri çıkabilir" diyebilirsiniz.  Ama bütün skandal ortaya serilmesine rağmen kurumun hala onu uzaklaştırmamasına ne demeli…

Habertürk, daha önce de iktidarla ilişkisini "Alo Fatih" skandalıyla göstermişti. Erdoğan televizyonda izlediği birine ya da manşette gördüğü bir resme kızdığında direk kanalın başındaki adamını arayıp fırçalıyordu. İktidarın tayinle atadığı kanal ve gazete yöneticileri, giderek iktidardan aldıkları güçle zehirlendiler ve o güç ilişkilerinin içine girdiler. Sadece kendilerine ve kurumlarına değil, gazetecilik mesleğine de ihanet ettiler. Ve telafisi yıllar alacak bir güven sorunu yarattılar.

Medyayı, iktidarı denetleyen dördüncü kuvvet olarak gören demokratik sistemden, medyayı iktidarın dördüncü ortağına çeviren Türk tipi başkanlık sistemi batağa saplandı.

Artık onu bataktan çıkarmak imkansız hale geldiğine göre şimdi onu baştan kurmak ve aynı hatalara düşmemek için devletle işi olan sermaye gruplarını tamamen oyunun dışında tutmak gerekiyor. Tabii en önemlisi, medyayı, bozuk düzenin bir parçası olmaktan çıkarıp o düzenin çarpıklığını sergileyen bir bağımsız denetim mekanizması haline getirecek bir kamu yayıncılığını kurmak zorundayız.

Sedat Peker videoları, ortaya koyduğu bütün ilişkiler ağının yanısıra, bize sistemi baştan düşünme fırsatı verdiği için de kıymetli…

Hesap günü geldiğinde sanık kürsüsünde bir hayli sarı basın kartlı hizmetli göreceğiz. Yeni medya, onlardan kalan derslerle kurulacak ve iktidarın değil, halkın hizmetinde olacak."


Öne Çıkanlar