Meclis'te Kürtçe konuşan HDP’li Sürücü’nün mikrofonu kapatıldı

Meclis'te Kürtçe konuşan HDP’li Sürücü’nün mikrofonu kapatıldı
Meclis kürsüsünden Kürtçe konuşan HDP’li Ayşe Sürücü 'Biz Kürdüz, anadilimiz Kürtçe’dir, yaşantımız da Kürtçe’dir. Bu yasakçı politikalardan vazgeçin' dedi.

Meclis Genel Kurulu’nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile bağlı kuruluşların bütçe görüşmelerinde İçişleri Bakanlığı bütçe görüşmeleri devam ediyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerinin bütçeye dair konuşmalarında söz alan HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, tutuklu siyasetçilere selam gönderdi.

Sürücü, "Ağır hasta tutsak olan değerli Aysel Tuğluk arkadaşımız ve tüm hasta tutuklular vicdanların korunması, ortak hafızanın korunması ve yaşanabilir bir geleceğin sağlanabilmesi adına bir dakika bile gecikmeden derhal serbest bırakılmalıdır" dedi.

‘SURİYE'DEKİ VARLIĞINIZIN SEBEPLERİNDEN BİRİ DE ROJAVA'DAKİ ZEYTİN VE BUĞDAYLAR MI?'

Savaş politikalarıyla ayakta kalmaya çalışan bir iktidar olduğunu söyleyen Sürücü, artık bundan vazgeçilmesi gerektiğini savundu. Sürücü, "Suriye’de bir iç savaş varken, IŞİD tehdidi varken, Kuzey Doğu Suriye’deki varlığınızın sebeplerinden biri de Rojava’nın zeytinleri ve buğdayları mıdır? İnsanların zeytinleri çalınıyor, zeytinleri. Sizin denetimlerinizde olan ÖSO ve El Nusra gibi çetelerin artıkları Rojava’da insanlık suçları işliyor. Kürt kenti Efrîn talan ediliyor. Savaşın olduğu bir coğrafyadan hububat getiriyorsunuz. Muhatabınız kim, faturayı kime çekiyorsunuz? Bunu açıklamak zorundasınız" diye belirtti.

Anadili Kürtçe ile de birkaç şey söylemek istediğini ifade eden Sürücü, "Değerli halkımız Kürtçe konuşma, tiyatro, müzik bu topraklarda yasaklandı" sözleri sırasında Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç araya girdi. Bilgiç, Genel Kurul’un anlayacağı bir dil kullanılmasını istedi.

MİKROFONU KAPATILDI

Tutuklu DBP Eşbaşkanı Leyla Güven ve 8 tutuklunun Kürtçe şarkı söylediği için 1 ay disiplin cezası verildiğini hatırlatan Sürücü’nün konuşmasına MHP Grup Başkanvekili M. Levent Bülbül konuşmayı kesmesini istedi. Konuşmasını Kürtçe sürdüren Sürücü’yü Meclis Başkanvekili Bilgiç, "Devam etmeniz halinde kesmek zorunda kalacağım" dedi.

Sürücü’nün Kürtçe konuşma yaptığı sırada Bilgiç, mikrofonu kapattı. Sürücü’nün Türkçe açıklama yapması sırasında yeniden açtı.

‘BİZ KÜRDÜZ, YAŞANTIMIZ KÜRTÇE’DİR’

Sürücü, Kürtçe konuşmasının çevirisini yaptı. Sözlerine "Neden burada 3-5 kelime Kürtçe konuşulmasına tahammül edemiyorsunuz" diye sorarak başlayan Sürücü, "Bu benim anadilim Kürtçe’dir. Biraz tahammül edin. Kürtçe konuşmak, şiir okumak, Kürtçe tiyatro hatta Kürtçe ıslık çalmakta yasaklandı. Şimdide Kürtçe halay çekmek gibi bir suçu ortaya atıyorsunuz. Biz Kürdüz, bizim anadilimiz Kürtçe’dir, halaylarımız da, şarkılarımız da, acılarımız da, halaylarımız da, yaşantımız da Kürtçe’dir. Bu yasakçı politikalardan, Kürt inkarından, Kürt düşmanlığından vazgeçin" dedi.

‘BU POLİTİKA ÇÖKÜŞE GÖTÜRECEKTİR’

HDP Urfa Milletvekili Nusrettin Maçin de GAP projesine dair söz aldı. Maçin, kürsüye makarna, yağ, nohut, kırmızı ve yeşil mercimek ve pirinç paketiyle çıktı. Maçin, "Biz yalanı dolanı sevmeyiz. Tarım Bakanlığı’nın bütçesi burada. 2022 yılında yüzde 30’luk bir bütçe artışı var. Bu bütçe şimdiden yüzde 50-60 kadük oldu. Temel girdi ürünleri mazot yüzde 50 zamlanmış. Bir kilo gübrenin fiyatı 14 TL’yi geçti. Yalan mı? Gübre fiyatlarındaki bu artış 600-700’lere ulaştı" dedi.

Bütçe ile tarımsal üretime erişimin mümkün olmadığını kaydeden Maçin, "Elinizi vicdanınıza koyun. Bir litrelik Ayçiçek yağı 28 TL. Bir kilo nohut nereden geliyor, Meksika’dan. Kırmızı, yeşil mercimek 13-15 TL . Nereden geliyor. Kanada’dan. Bu fiyat artışına bakın. Devlet memuru olan, işçi olan kesimlerin geçimini sağlaması mümkün değildir. Bu iktidar çalışan kesimlere insanca yaşama imkanı bırakmamıştır. Bu tablo bize tarımda ithalatçı olduğumuzu gösteriyor. Bu politika ülkeyi büyük bir çöküşe götürüyor" diye konuştu. (MA)

Öne Çıkanlar