Meclis Başkanı Şentop: DBP'li Aydeniz'in dokunulmazlığı kaldırılmalı

Meclis Başkanı Şentop: DBP'li Aydeniz'in dokunulmazlığı kaldırılmalı
Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Kadıköy'deki eylemi engelleyen polise müdahalesiyle gündeme gelen DBP Diyarbakır Milletvekili Salihe Aydeniz'le ilgili 'Dokunulmazlığı kaldırılmalıdır' dedi.

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Kadıköy’de Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridi protesto etmek için düzenlenen Gemlik Yürüyüşü'nde polis müdahalesi sırasında yaşananlara ilişkin açıklamalar yaptı.

Şentop, DBP Diyarbakır Milletvekili Salihe Aydeniz’in gösteri sırasında, polisle arbede yaşamasıyla ilgili "Tabii bu çok çirkin bir hareket, bir haddini bilmezlik. Bilhassa bir milletvekili tarafından yapılmış olması çok vahim. Milletvekillerinin bir dokunulmazlığı var, dokunulmazlık milletvekillerini şahsına tanınmış bir suç işleme, suçtan muaf olma özgürlüğü değildir" diye konuştu.

'DOKUNULMAZLIK KAPSAMINDA OLMAMALI'

Şentop, şunları söyledi:

"Bir milletvekilinin açık bir şekilde kamuoyu önünde görevini yapmaya çalışan, kamu düzeninin sağlamaya çalışan bir kamu görevlisine karşı bu şekilde bir müessir fiil denilen bir harekette bulunması bence hiçbir şekilde dokunulmazlık kapsamında olmaması gereken bir husustur. Teknik olarak dokunulmazlık kapsamındadır ama parlamentonun burada dokunulmazlık kaldırma yetkisi vardır zaten mevzuatımıza göre de bu konularda tolerans gösterilmemesi gerekir kanaatimce.

‘ŞAHSİ KANAATİM’

Özellikle bir milletvekilinin görevini yapmaya çalışan bir güvenlik görevlisine karşı bu muameleyi yapmış olması, kamuoyunda da toplumda da infial uyandıran bir suçtur. Bu bakımdan benim şahsi kanaatim bu konuyla ilgili olarak bence dokunulmazlığın kaldırılması gerekir.

Meclis Başkanlığı’na geldiği takdirde biz bunu Karma Komisyonu’na havale ediyoruz. Karma Komisyon’da daha sonra yetki ve Genel Kurul’da. Bu konuda ancak şahsi görüşümü söyleyebilirim. Böyle bir suç konusunda bence dokunulmazlığın kaldırılması ve gereken cezanın verilmesi gerekir. Bir milletvekilinin polise karşı bu şekilde bir hareketi asla müsamahayla karşılanmamalıdır. Tamamen haddini bilmezliktir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar