'Mazbatalar milyonluk ihale için geciktirildi' iddiası

'Mazbatalar milyonluk ihale için geciktirildi' iddiası
Mardin'de mazbataların, kayyım tarafından 5 Nisan'da 'pazarlık usulü' ile paravan olduğu belirtilen bir şirkete verilen 13 milyon TL'lik ihale nedeniyle geciktirildiği iddia ediliyor.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) 31 Mart seçimlerinde Mardin Büyükşehir Belediyesi'ni kazanmasına rağmen eş başkanlar Ahmet Türk ve Figen Altındağ'a mazbata verilmesinin geciktirilmesinin altından milyonlarca TL'lik ihale çıktı. Mardin Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı (YİKOP) bünyesinde seçimlerden sonra 5 Nisan tarihinde '10 adet sosyal yaşam merkezi' ve 'Mardin ilçeleri muhtelif yerlere parke taşı ile yol yapım işi' ihalesi gerçekleştirildi.

Mezopotamya Ajansı'ndan Ahmet Kanbal'ın haberine göre yaklaşık maliyeti 13 milyon 407 bin 975 TL olarak belirlenen ihale, 'Doğal afetler, salgın hastalık, can ve mal kaybı tehlikesi gibi ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması' gerekçesiyle 'pazarlık usulü' ile yapıldı.

İKİ PARÇALI YAPIP AYNI ŞİRKETE VERİLDİ

İki ayrı kısma ayrılarak 'pazarlık usulü' ile duyurusu yapılmadan gerçekleştirilen ihalenin birinci kısmı 3 milyon 431 bin 295 TL karşılığında İstanbul/Altunizade merkezli Dara Yapı İnşaat Malzemeleri ve İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret LTD. ŞTİ.'ye verildi. İhalenin ikinci kısmı ise yine aynı şirkete 9 milyon 976 bin 680 TL karşılığında verilirken, işin yapım süresi ise 120 gün olarak belirlendi.

İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre merkezi Üsküdar'a bağlı Kısıklı Caddesi'nde olan Dara Yapı, 20 Ocak 2012'de 100 bin TL sermaye ile kurulan bir firma olarak görülürken, resmi bir internet sitesi bulunmuyor. Yine 2012'den bu yana vermiş olduğu bir iş ilanı da görülmeyen firmanın kayıtlardaki yetkili isimler ise, Burak Parlak ve Mehmet Fatih Bayram olarak görülüyor. Paravan bir şirket olarak kullanıldığı tahmin edilen şirketin yetkili isimlerinden biri olan Burak Parlak, aynı zamanda kayyım yönetiminin sık sık çalıştığı Parlaklar Grup'a ait Nurpa Enerji Mad. Yapı Taş Besi San. Tic. A.Ş. isimli firmayla da akrabalık bağıyla da biliniyor.

Mardinli bir işveren olan Nuri Parlak'a ait olan Nurpa isimli firma geçtiğimiz ay içerisinde de kayyım yönetimi tarafından 30 milyon TL değerindeki bir ihaleyle gündeme gelmişti. Kayyım yönetiminin 30 milyon TL değerindeki ihaleyi Nurpa'ya 'pazarlık usulü' ile kapalı gerçekleştirerek vermesi üzerine Mardin'deki müteahhitler isyan etmiş, konuya dair Cumhurbaşkanlığı İhbar Merkezi’ne (CİMER) şikayette bulunmuştu. Yapılan şikayetin ardından kayyım yönetimi Nurpa isimli firma ile ihale sözleşmesini imzalamaktan vazgeçmiş, ihalenin seçimlerden sonra yapılacağı öğrenilmişti.

5 Nisan'da yapılan ihalenin yine aynı firma sahiplerine başka bir şirket üzerinden verildiği tahmin ediliyor.

Söz konusu ihalenin sonuç ilanına ilişkin belge şöyle:

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar