Maymun çiçeği virüsü: İngiltere'de vaka sayısı 20'ye yükseldi, hükümet aşı stoğunu artırıyor

Maymun çiçeği virüsü: İngiltere'de vaka sayısı 20'ye yükseldi, hükümet aşı stoğunu artırıyor
Ülkede maymun çiçeği virüsüne yakalananların sayısının 20'ye yükseldiğini açıklayan İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid, "Virüse karşı etkin aşılardan daha fazla doz temin ettik" dedi.

Sajid Javid bugün yaptığı açıklamada 11 kişide daha maymun çiçeği virüsü tespit edildiğini söyledi.

İngiltere'de daha önce vaka sayısı 9 olarak açıklanmıştı.

İngiltere'de virüse karşı kaç doz aşı yapılması gerekeceği ya da mevcut aşı stoğunun miktarına ilişkin bir açıklama yapılmış değil.

Maymun çiçeği virüsü için özel olarak geliştirilmiş bir aşı yok ancak çiçek hastalığı aşıları, maymun çiçeğine benzerlik taşıması nedeniyle iyi bir koruyuculuk sağlayabiliyor.

Daha önce Orta Afrika ve Batı Afrika ülkeleri dışında çok nadiren görülen maymun çiçeği virüsü İngiltere dışında İspanya, Portekiz, İtalya, İsveç, Belçika, ABD, Kanada ve Avustralya'da da tespit edildi.

İspanya'da vaka sayısı bugün 21'e yükseldi.

BELÇİKA'DA VİRÜSE YAKALANANLARA KARANTİNA

Maymun çiçeği virüsü Belçika'da iki kişide görülürken enfekte kişilerin kendilerini karantinaya almaları istendi. Belçikalı uzmanlar, ortak bir eylem planı saptamak için bir araya gelecek. Virüse yakalanlar için zorunlu karantina uygulaması gündemde.

Ülkenin ikinci büyük kenti Anvers'teki Tropikal Tıp Enstitüsü dün gece maymun çiçeği virüsü ile ilgili ilk enfeksiyonu doğruladıktan sonra bugün ikinci bir vaka daha bildirdi.

Bu kişinin, resmî olarak onaylanan ilk hastanın eşi değil, başka bir kişi olduğu belirtildi. Ancak iki hastanın da aynı partiye katıldıkları belirlendi.

Belçikalı yetkiler, bu kişilerin nasıl enfeksiyon kapmış olabileceğini araştırıyor.

Anvers Tropikal Tıp Enstitüsü'nden Isabel Brosius, virüsün geniş bir kesime yayılma şansının çok düşük olduğunu ancak yine de durumu yakından izlediklerini söyledi.

Öne Çıkanlar