Mars’ta kullanmak için üre ve bakteriden 'uzay tuğlası' üretildi

Mars’ta kullanmak için üre ve bakteriden 'uzay tuğlası' üretildi
Mars'ta kurulması planlanan yerleşim yerlerinde kullanılmak üzere 'uzay tuğlası' geliştirildi.

Yıllardır süren Mars yolculuğu ve sonrasında koloni kurulması planlarına yeni geliiştirilen 'uzay tuğlası' imkânıyla bir adım daha yaklaşıldı. Hündistan'da üre ve bakteriden geliştirilen 'uzay tuğlası' tekniği, Hindistan Bilim Enstitüsü’nde görevli bilim insanları, PLOS ONE dergisinde yayımlanan makalede aktarıldı.

Makalede geliştirilen tuğlanın tekniği, "Mars’ta barınaklar inşa etmek amacıyla Mars toprağı, bakteriler ve memeli hayvanların idrar yoluyla vücuttan attığı bir atık olan üreyi kullanarak Kızıl Gezegen’de tuğla üretmeyi amaçlıyor. Ekip, tuğlaları üretmek için üre, kimyasal nikel klorür ve Sporosarcina pasturii bakterisi ile karıştırılan işlenmiş guar fasulyesinin bir ürünü olan guar zamkından yapılmış bir bulamaç oluşturdu. Bu karışım harmanlandıktan sonra herhangi bir şekle sahip kalıplara dökülebiliyor" ifadeleriyle aktarıldı.

Gazete Duvar'da yer alan habere göre; Döküm kalıplarında birkaç gün kalan karışım, gerçekleşen kimyasal tepkime sonucunda Dünya’daki temel yapı öğelerinden biri olan beton kadar güçlü bir yapıya kavuşuyor. Karışımda bulunan üre ve bakteriler etkileşime girerek ürenin yumurta kabuğu ve kabuklu deniz hayvanlarının iskeletleri gibi biyolojik yapılarda rastlanan kalsiyum karbonat kristallerine dönüşmesine neden oluyor. Ardından gelen birkaç farklı reaksiyonla birlikte, karışım sert ve dayanıklı bir hale geliyor.

Araştırma ekibinde yer alan ve makine mühendisliği bölümünde doçent olan araştırma ortak yazarı Aloke Kumas, "Mars toprağı, organizmalar için zehirlenmeye yol açacak kadar çok demir içeriyor. Başlangıçta bakterilerimiz hiç büyümedi. Nikel klorür eklemek, toprağı bakteriler için uygun hale getirmenin en önemli adımıydı" diye özetliyor. Ekibin yeni hedefi, ürettikleri tuğlaları Mars koşullarının yaratıldığı bir laboratuvar ortamında atmosfer ve yerçekimi özelliklerine karşı testten geçirmek.

Öne Çıkanlar