Marmaris'teki yunus parkı hayvan hakları için değil ruhsat nedeniyle mühürlendi

Marmaris'teki yunus parkı hayvan hakları için değil ruhsat nedeniyle mühürlendi
Hayvan hakları savunucularının kapatılması için mücadele verdiği yunus parkı, ruhsat sorunu nedeniyle mühürlendi.

Muğla'nın Marmaris ilçesinde bir süredir hayvan hakları savunucuları ve  ilçe sakinleri tarafından kapatılması için uğraşılan yunus parkı mühürlendi.

Ancak, mühürlenme sebebi hayvan hakları nedeniyle değil ruhsat sorunu nedeniyle yapıldı. Hayvan hakları savunucuları ise belediyeye çağrıda bulunarak, örnek bir karara imza atarak ruhsat başvurularına izin verilmemesini istedi.

Marmaris Hayvan Hakları Derneği (MAHAKDER) bir süredir yunus gösteri ve terapi merkezinin kapatılması için çalışma yürütüyordu. Dernek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile parkın işletmesini yapan şirketin satış ofisi ve gösteri merkezinin kapısının mühürlendiğini duyurdu.

MAHAKDER'den yapılan açıklamaya göre, Marmaris Belediyesi'ne yapılan bilgi edinme başvurusu sonucu ortaya çıkan ruhsatla ilgili bir sorun nedeniyle tesisin faaliyetlerinin askıya alındığı tahmin ediliyor.  

Parkın kapatılması için 'yunuslara özgürlük eylemi' ve imza kampanyası yürüten MAHAKDER ile Muğla Doğa ve Hayvan Hakları Platformu ve Muğla Barosu Doğal Yaşamı Koruma ve Hayvan Hakları Komisyonu yıllardır çalışma yapıyordu. Marmaris Çevrecileri Derneği de, deniz içinde hapsedilen yunusların gösteri ve terapiye zorlandığı tesisin kapatılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvurmuştu.   

Marmaris'te alınan karar üzerinden tüm parkların kapatılması için çağrıda bulunan Yunuslara Özgürlük Platformu ise şu çağrıda bulundu:

"Şimdi sıra, Kaş ve Fethiye'de olduğu gibi, Marmaris'teki hayvan hapishanesinin tamamen kapatılmasında ve yunusların korunmasında... Bunun için gelin hep birlikte sürecin takipçisi olalım! 

"TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu'nun nihai raporunda, 10 yıllık kapsamlı mücadelemizin sonucu olarak, Türkiye'de yunus parklarının yasaklanması ve mevcutların kapatılması tavsiye kararı olarak sunulmuşken ve yasama sürecinde bu kararın uygulanması beklenirken; Tesis sahipleri tarafından belediyeye işyeri açma ve çalışma ruhsatı başvurusu yapılması halinde işletme ruhsat vermemesi için öncelikle Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay'a, Tesisteki hayvanların bu süreçte tesis sahiplerinin yunusları ihmal etmediğinin denetlenmesi, deniz memelisi uzmanı veteriner hekimlerce yunusların sağlık kontrollerinin yapılması ve park tamamen kapatılana dek yunusların şimdilik yerinde, daha sonra ise oluşturulacak bir rehabilitasyon alanında korunması için de Marmaris İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nejmettin Kaya'ya sesleniyoruz.
Marmaris'teki yunus parkı bir daha açılmamak üzere kapatılmalıdır."

'MARMARİS BELEDİYESİ HAYVAN ESARETİNİ SONLANDIRMALI'

"Marmaris Belediyesi, İstanbul, Antalya, Kuşadası ve Alanya gibi sınırları dahilinde yunus parkı olan diğer belediyelere örnek olacak şekilde hayvanlar lehine ilerici bir karar alarak hayvan esaretini sonlandırmalı; hayvanların acısından turizm geliri elde edilmesine daha fazla izin vermemelidir."

"Tarım ve Orman Bakanlığı ve ilçe teşkilatı ise, yıllardır denetlemediği bu tesise ve burada tutsak edilen hayvanlara karşı yasal yükümlülüklerini yerine getirerek hayvanlara kötü muamele karşısında harekete geçmelidir."

"Gelişmeleri bölgedeki sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yakından takip edecek ve sizi de bilgilendireceğiz. Önümüzdeki günlerde doğa ve hayvan hakları savunucularının desteğine daha fazla ihtiyacımız olacak. Tüm hayvan hapishaneleri kapatılana dek mücadelemiz sürecek!"(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar