Marmaris'teki orman yangını 4. gününde: 4 bin 813 futbol sahası büyüklüğünde ormanlık alan yandı

Marmaris'teki orman yangını 4. gününde: 4 bin 813 futbol sahası büyüklüğünde ormanlık alan yandı
Marmaris'te ormanlık alanda çıkan yangına havadan ve karadan müdahale sürüyor. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı, 4 bin 813 futbol sahası büyüklüğünde ormanlık alanın yandığını söyledi.

Fotoğraf: DHA


Muğla'nın Marmaris ilçesinde Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkisinde ormanlık alanda 21 Haziran'da başlayan yangın devam ediyor. Yangın İçmeler'e doğru ilerliyor, duman ve küller Marmaris ilçe merkezine ulaştı. Datça-Marmaris karayolu da trafiğe kapatıldı. Yangının  4. gününde de havadan ve karadan müdahale sürerken; 400 hektarı aşkın alanda etkili olan yangın, 5 ayrı noktada ilerliyor. Şu ana kadar 29 kişi yangından etkilenerek hastaneye kaldırıldı. 435 kişi ise evlerinden tahliye edildi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, 4 bin 813 futbol sahası büyüklüğünde ormanlık alanın yandığını açıkladı.

4 BİN 813 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE ORMANLIK ALANIN YANDI

FOX TV'ye konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, "Son 12 saatte 180 hektar orman yandı. Bunu belirleyebilmek için 250 futbol sahası büyüklüğünde bir alan dün yandı. Toplam olarak 3 bin 417 hektar bu da 4 bin 813 futbol sahası büyüklüğünde" dedi.

Gürün, bunların uyduların termal kameralarından tespit edilen rakamlar olduğunu belirtti. "Şu anda 2-3 ayakta yürüyor yangın" diyen Gürün, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yeşilbelde'ye doğru önce giden zayıf bir ayak var, ikinci arkadan gelen güçlü bir ayak var. Bir de Okluk Koyu'na giden üçüncü ayak var. Yeşilbelde'ye giden arka arkaya geliyor, Okluk Koyu'na doğru giden tek boyut olarak geliyor...Rüzgâr çıkıncaya kadar elimizdeki araç gereçlerle müdahale edilmesini temenni edelim."

     

KRİTİK SAATLER

Meteorolojik verilere göre öğleden sonra rüzgarın etkisi üç günün en yüksek seviyesine çıkması bekleniyor. Rüzgarın hızının 09.00-16.00 arasında saatte 30-40 km’ye çıkacağı öngörülüyor.

     

Öğle saatinden sonra rüzgarın hızının artacağını belirten Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, alevleri bu saate kadar kontrol altına almaya çalışacaklarını, aksi durumda çalışmaların daha da zorlaşacağını açıkladı. 

 

     

'35 HELİKOPTER 15 UÇAK, YANGIN SÖNDÜRME ÇALIŞMALARINA KATILIYOR'

"Günün ilk ışıklarıyla birlikte yangına toplam 38 helikopter ve 15 uçak havadan yangın söndürme çalışmalarına katılıyor. 15 uçağın 13’ü Air tracktor, 1’i Antonov-32 tipi tanker uçak, 1 adet ise Azerbaycan’dan gelen Beriev be-200 tipi amfibik yangın söndürme uçağı, 38 helikopterin 17’si OGM tarafından kiralanan yangın söndürme helikopteri, 12’si Jandarma Genel Komutanlığı, 6’sı Kara Kuvvetleri Komutanlığı, agusto tipi 3 helikopter ise Katar’dan gelen yangın söndürme helikopteri. Yangının genel olarak etkili olduğu alana güneydoğu hattı olmuş oluyor. Değirmenyanı sırtlarından Yeşilbelde arasındaki Marmaris-Datça yolu kuzey hattı."

     

1 KİŞİ TUTUKLANDI

Muğla Marmaris'te, 3 gündür süren orman yangınını çıkardığı belirtilen S.A. tutuklandı. Şüpheli ilk sorgusunda, ailevi sorunlar yaşadığını, babasının bölgedeki arazisini sattığını ve babası tarafından dışlandığını bu nedenle yangın çıkardığını itiraf etti.

KİRİŞÇİ: SIKINTI BÜYÜK ÖLÇÜDE GİDERİLDİ

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi ise Marmaris yangınına ilişkin yaptığı son açıklamada "Sıkıntı büyük ölçüde giderildi. Son sözü söylemek için bugünü beklemek zorundayız" dedi.

Yangının Muğla Büyükşehir Belediyesi Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi yakınlarına kadar gelmesi üzerine orman ve itfaiye ekipleri, alevlerin önüne geçmek için güvenlik koridoru açtı. Alevlere, sabahın ilk saatlerinden itibaren havadan da müdahale edilmeye başlandı.

YANGINDAN 29 KİŞİ ETKİLENDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından Muğla’nın Marmaris ilçesi Hisarönü Bördübet mevkiinde meydana gelen orman yangınına ilişkin son durum bilgilerini paylaştı.

Bakan Koca, "Muğla’nın Marmaris ilçesi Hisarönü Bördübet mevkiinde meydana gelen orman yangınında, son durum itibariyle yangından 29 kişi etkilendi. 12 kişi olay yerindeki ambulanslarla hastaneye nakledildi, 17 kişi ise nakle ihtiyaç duymadı. Hastanede tedavisi devam eden 2 kişi var" ifadelerini kullandı.

ANKARA İTFAİYESİ, 14 ARAÇLA MARMARİS'E HAREKET ETTİ

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Marmaris'te devam eden orman yangınına müdahalede destek olmak için harekete geçti. Ankara İtfaiyesi bünyesindeki 14 araç ve 32 kişilik ekip, gece yarısı Marmaris'e hareket etti.

YANGINDAN ETKİLENEN HAYVANLAR KURTARILIYOR

Yangına müdahale eden ekiplerin, etkilenen hayvanları da kurtardığı belirtildi. DHA'da yer alan bilgiye göre yangın alanında alevlerden etkilenen ve ayakları yanan bir domuz yavrusu bulundu. Yavru domuzun ilk tedavisi yangın ekibi tarafından yapıldı. Otların içinde kalan bir kaplumbağa da kurtarıldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar