Marmaris Belediyesi'ne 'Sinpaş' izni için suç duyurusu

Marmaris Belediyesi'ne 'Sinpaş' izni için suç duyurusu
Ekolojik Mücadele Komitesi, devam eden Sinpaş inşaatıyla ilgili Marmaris Belediyesi Başkanı Mehmet Oktay hakkında suç duyurusunda bulundu.

Ekolojik Mücadele Komitesi, İçmeler’deki Sinpaş inşaatı ile ilgili Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, İmardan sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Burak Demirtaş ve İmar Müdürü için "görevi kötüye kullanma" sebebiyle suç duyurusunda bulundu.

Marmaris Kent Konseyi tarafından oluşturulan "Ekolojik Mücadele Komitesi", inşaat ile ilgili açılan imar durum belgesi ve ruhsatların iptali davası kapsamında, Marmaris Cumhuriyet Baş Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Şikâyet dilekçesi Marmaris Kent Konseyi adına Ufuk Beytekin, Marmaris Kent Konseyi çevre temsilciliği adına Halime Şaman, HDP adına Haydar Küreş, TKP adına Mert Yamaç, Sol Parti adına Şakir Keçeci, TİP adına Mehmet Barış Gümüşbaş ve Yeşil Sol Parti adına Nuran Doğan tarafından imzalandı.

Savcılığa yapılan suç duyurusunun ardından, Ekolojik Mücadele Komitesi’ten Ufuk Beytekin konuya dair basın açıklamasını okudu.

Yeşil Gazete'de yer alan habere göre; basın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

"Marmaris Belediyesi Başkanlığının İdare Mahkemesi’ne vermiş olduğu bu cevap 24 Mayıs 2021 ile 28 Ekim 2021 tarihleri arasında inşaat faaliyetlerinin ruhsatsız ve kaçak olarak sürdürüldüğü anlamını taşımaktadır."

‘İnşaat yasağı ihlallerinin kanıtları şirket sitesinde’

Basın açıklamasında söz konusu tarihler arasında inşaatın kaçak olarak devam ettiğinin Sinpaş GYO A.Ş. ile Kızılbük GYO A.Ş.’ye ait sitedeki Mayıs, Haziran, Eylül, Ekim aylarına ait video ve fotoğraflardan da görülebileceği bildirildi.

Marmaris Kent Konseyi tarafından yapılan açıklamada konuyla ilgili olarak Marmaris Belediyesi’ne 28 Ağustos 2021’de ve Muğla Valiliği’ne 27 Eylül 2021’de "Kızılbük GYO tarafından inşaat yasağı ihlali nedeniyle" dilekçesi verildiğine, Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı’na 2021/5885 ve 2021/6239 soruşturma nolu şikâyet başvuruları ile Muğla İl Sağlık Müdürlüğü’ne 9 Eylül 2021’de dilekçeler verildiğine değinildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bu tespit aynı zamanda inşaat ruhsatlarının iptal edilip sonra yeniden verildiği tarihler arasında inşaatı durdurmakla görevli kamu görevlileri ve yöneticilerini de yasal olarak bağlar. Marmaris Belediyesi İmar Müdürü Dinçer Evdaşı, Marmaris Belediyesi İmardan Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Burak Demirtaş, Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay kaçak ve ruhsatsız inşaat faaliyetlerinin durdurulmuş olmamasından dolayı sorumludurlar."

‘İnşaatın devam etmesine göz yumdular’

İlgili makamların inşaat ruhsatlarının iptalinin ardından inşaat tespit tutanağı düzenlemediğinin belirtildiği açıklamada, inşaatların devamına göz yumulduğu ve Oktay, Demirtaş ve Evdaşı’nın görevlerini kötüye kullandıkları vurgulandı ve şunlar aktarıldı:

"Belediye Başkanlığı gibi kamuya hizmetle yükümlü ve seçimle yönetimleri belirlenen sorumluluk makamlarının yasal yükümlülüklerini yerine getirmeleri her şeyden önce ilgili beldenin sakinlerine, seçimlerde oy talep ettikleri halka karşı sorumluluklarının gereğidir. Bu makamlar kamu yararının ve yöre insanın çıkarlarını gözetmenin, doğaya ve çevreye karşı duyarlı ve çocuklarımızın geleceğini düşünerek karar vermenin çok önemli olduğu makamlardır. Bu makamlarda görev yürüten yöneticilerin yasalara, kamu yararına ve bölge insanın onayına öncelik vermeleri gerekmektedir. Oysaki yaşadığımız örnekte maalesef bir sermaye grubunun çıkarları kamu yararının önünde tutulmuştur."

‘Toplumun çıkarını gözetmesi beklenen yöneticilerin ihmali kabul edilemez’

"Toplumun çıkarını gözetmesi beklenen yöneticilerin görevlerini ihmali kabul edilebilir bir durum değildir" ifadelerine yer verilen açıklamada "Marmaris Belediye Başkanlığının ilgili makamlarını meşgul edenler Sinpaş GYO’nun kaçak inşaat yapımına göz yumarak neden oldukları çevresel yıkımın siyasi sorumluluğunu elbette sorumlusu oldukları halka karşı günü geldiğinde vereceklerdir" denildi. Açıklamada şu sözler kullanıldı:

"Ancak siyasi sorumluluk yanında sahip oldukları yasal sorumluluktan da kaçamayacaklar.  "

‘Marmaris’e saplanan Sinpaş hançerini birlikte çıkaralım’

Açıklamada Marmarisli vatandaşlara ise şöyle seslenildi:

"Bu güzel koylar bizim, bu ormanlar bizim, bu temiz hava bizim. Yani bu güzelim memleket bizim. Gelin geleceğimiz için, güzel yurdumuz için Marmaris’in bağrına saplanan bu Sinpaş hançerini birlikte çıkaralım. Gelin bu hançerin bağrımıza saplanmasına göz yumanlara halk olduğumuzu, her söylenene boyun eğmeyeceğimizi gösterelim. Yurdumuza sahip çıkalım ve kamuya karşı sorumluluğu olanlara asıl işlerinin ne olduğunu hatırlatalım."

Öne Çıkanlar