Marmara Depremi’nin 22’nci yılı: İstanbul beklenenin 3 katı ağır hasar alacak

Marmara Depremi’nin 22’nci yılı: İstanbul beklenenin 3 katı ağır hasar alacak
Tayfun Kahraman, İstanbul için beklenen depremde ağır hasar alacak bina sayısının 2018’de tespit edilenin 2-3 katı olacağını söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Tayfun Kahraman, Büyük Marmara Depremi’nin yıldönümünde İstanbul’u bekleyen tabloyu değerlendirdi. "Olası bir depremde 22 ilçede ağır veya çok ağır hasar alacağı tahmin edilen bina sayısının 2018’de tespit edilenin 2-3 katı, orta hasar alacağı tahmin edilenin bina sayısının da 1-2 katı olacağını hesapladık" diyen Kahraman, afetlere hazırlık amacıyla harcanması gereken paraların çılgın projelerle israf edildiğini de belirtti.

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın sorularını yanıtlayan Tayfun Kahraman, deprem gerçekliği ile geçen yılları, uygulamadaki eksiklikler sebebiyle ‘kayıp yıllar’ olarak tanımlıyor.

DEPREM, ARADA ANIMSANAN VE SONRA UNUTULAN BİR GERÇEKLİĞE DÖNMÜŞ

Kahraman, Ocak’ın "İstanbul 22 yılda depreme hazırlanabildi mi?" sorusuna, "Bu soruya olumlu bir yanıt vermek mümkün değil. 1999’dan sonra başta İstanbul olmak üzere birçok kentte yerel yönetimlerin yaptığı tespit ve dönüşüm çalışmaları beklenen etki ve genişliğe sahip olmadı. İdareler deprem gerçeğini ve yapıların güçlendirilmesi ya da yenilenmesi gerektiğini kabul ediyor ama etkin bir mücadele yürütülmüyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de 2003 yılında bir Deprem Master Planı oluşturdu ancak planın çok küçük bir bölümü uygulanmış. Deprem, arada anımsanan ve sonra unutulan bir gerçekliğe dönmüş. Geçen yıllara "kayıp yıllar" demek mümkün" diye cevap verdi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ "RANT ARACI"

Kahraman göreve geldiğinde karşılaştığı tabloyu şu ifadelerle dile getirdi:

"Kamu binalarına birtakım müdahaleler yapılmış olsa da vatandaşlarımıza ait yapılarda aynı seviyede yol kat edilememişti. Kentsel dönüşüm projeleri "rant aracı" olarak kullanılmış"

HEMŞERİLERİMİZ, İDAREYE GÜVEN DUYMUYORLAR

Bugüne kadar 20 bin binada incelemede bulunduklarını belirten Kahraman, "İnceleme amacıyla gittiğimiz binaların yüzde 50’sinde bina sakinleri, binalarına girmemize izin vermedi. Vatandaşlarımız binalarını yıkmak zorunda kalacakları ve yeniden yapmak için gerekli desteği alamayacaklarını düşündüğü için binalarının incelenmesini istemiyor. Hemşerilerimiz kendilerini yalnız hissediyorlar, idareye güven duymuyorlar" dedi.

Öne Çıkanlar