Mardin’deki ‘Kentsel Dönüşüm’ mağdurları: Bize zulmediliyor

Mardin’deki ‘Kentsel Dönüşüm’ mağdurları: Bize zulmediliyor
Yeşilli’de bir araya gelen 'Kentsel Dönüşüm' mağdurları yaptıkları açıklamada kendilerine zulüm edildiğini belirtirken, TMMOB ise yaşananların 'Hukuksuzluğun göstergesi' olduğunu vurguladı.

Mardin'de sürdürülen kentsel dönüşüm projesinin mahkeme kararlarına rağmen devam etmesi ve yutttaşların zorla evden çıkarılması üzerine  Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Mardin İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Yeşilli ilçesi sakinleriyle beraber açıklama yaptı.

Mardin’in Yeşilli ilçesine bağlı Gül ve Tepebaşı mahallelerinde AKP’li Yeşilli Belediyesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılmak istenen "Kentsel Dönüşüm" projesinde mahkeme kararlarına uyulmuyor. 2016 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla "riskli alan" ilan edilmesi sonrasında başlayan süreçte yurttaşların evleri zorla yıkılırken, Bakanlık ilk olarak bölgede onaylanmış bir proje olmadığını itiraf etti. Bakanlar Kurulu tarafından alınan "riskli alan" kararı ise, yapılan incelemeler sonucunda "hileli" olduğu tespit edilirken, Danıştay’ın "riskli alan" kararını iptal etti. Ancak süreç buna rağmen durdurulmadı ve 2 mahalle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararnameyle "acele kamulaştırmaya" alındı. Ardından ise, AKP’li Yeşilli Belediyesi 2 mahalleyi kanuna aykırı şekilde "rezerv alanı" ilan ederken, şimdi de Bakanlığın "yok" dediği proje üzerinden AKP’li Yeşilli Belediyesi tarafından 2 mahalleyle ilgili "rezerv alanı imar planı" hazırlandı.

‘ACELE KAMULAŞTIRMA KARARI İPTAL EDİLSİN’

İnşaat Mühendisleri Odası Mardin Temsilciliğinde yapılan açıklamada ilk olarak oluşturulan komisyon adına Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Emin Baydağ, her iki mahallede yapısal anlamda bir tehlike olmadığını tespit ettiklerini dile getirerek, "Acele kamulaştırma kararının bir an önce iptal edilmesini istiyoruz" dedi.

‘HUKUKSUZLUUĞUN GÖSTERGESİDİR’

Ardından söz alan Şehir Plancıları Odası Mardin Temsilcisi Emrullah Alğaç da, bir imar planı yapılırken, var olan onaylı bir plan üzerinden değişiklik yapılması gerektiğine dikkat çekerek, "Ama yaptığımız araştırmalara göre, mevcut onaylı plan olarak lanse edilen planın aslında onaylı olmadığı, şu an askıda olan planın altında herhangi bir onaylı plan olmadığı ve bunun geçersiz hukuki olmadığı net bir şekilde ortadadır" ifadelerini kullandı. Planda nüfus artışının olacağının belirtilmesine rağmen sosyal donatı alanlarının buna uygun belirlenmediğine dikkat çeken Alğaç, "Her şeyi bir tarafa bırakalım mevcut onaylı olmayan planda dahi yer verilen sağlık tesis alanları plandan kaldırılmış. Bu rapor ve askıya çıkan plan baştan sona hukuksuzluğun göstergesidir" dedi.

‘HER AY 10 AİLE GÖÇ EDİYOR’

Ardından toplantıya katılan Yeşilli ilçesi sakinleri sırasıyla söz aldı. İlk olarak konuşan Sultan Aca, AKP’li Belediye Başkanı Hayrettin Demir’in Yeşilli sakinlerini polis zoruyla, elektrik ve sularını keserek evlerinden çıkartmaya başladığını söyledi. "Millet zorbalıkla evlerinden çıkarılıp, evleri yıkıldı" diyen Aca, "Evlerimizden vazgeçmeyeceğiz" dedi. Yurttaşların evleri ve çocuklarıyla tehdit edildiğini dile getiren Aca, "Şu anda milletin hepsini göçe zorluyor. Her ay en az 10 aile göç ediyor" dedi.

‘ZULÜM EDİYOR’

Dünyanın hiçbir yerinde ev sahibinin olmadığı evin yıkılamayacağını belirten ilçe sakini Halil Bat da, "Allah rızası için bizi bu zalim Hayrettin Demir’den kurtarın" dedi. Bakan Murat Kurum’un onayı olmadan kimsenin evinin yıkılmayacağı sözünü verdiğini ancak buna rağmen evlerinin yıkıldığını belirten Bat, kendilerinin Bakanla görüşmesinin de Belediye Başkanı Demir tarafından engellendiğini söyledi. Mahalle sakinlerinden Abdüsselam Bat da, geceleri uyuyamaz hale geldiklerini belirterek, "Kimse ona karşı çıkamıyor. İktidardır. Biz de ona oy verdik ama gel gelelim bize zulüm ediyor" dedi.

AKP’li Belediye Başkanı Hayrettin Demir için "Yeşilli ilçesinde adeta terör estiriyor" diyen Mustafa Acar da, "Bakan geldiği zaman illa ki, rüşvet verip öyle gönderiyor" dedi. Bakan geldiğinde Yeşilli sakinlerinin Bakanla görüşmesinin engellenmesi için ilçede gözaltılar yapıldığını ve yolları keserek, ilçeden çıkmalarına izin verilmediğini dile getiren Acar, evini yıktırmak istemediğini söyledi.

Arapça konuşan Ata Opak, Emine Aslan ve Sümme Aca da, evlerini yıktırmak istemediklerini belirterek, tehdit,  zor ve baskıyla evlerinin ellerinden alınmasına izin vermeyeceklerini söyledi. (MA)

Öne Çıkanlar