Mardin’de Tuğluk için çağrı: Derhal tahliye edilmeli

Mardin’de Tuğluk için çağrı: Derhal tahliye edilmeli
Mardin’de bir araya gelen sivil toplum örgütleri, cezaevinde demans hastalığına yakalanan Aysel Tuğluk için açıklama yaparak, 'Derhal tahliye edilmeli' dedi.

Mardin Barosu İnsan Hakları Komisyonu, Mardin Barosu Kadın Hakları Merkezi,  İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Mardin Tabip Odası, Mardin Diş Hekimleri Odası, Mardin Cezaevi İzleme Komisyonu, Mardin Şahmaran Kadın Platformu, Kamu Emekçileri Sendikalar Konfederasyonu (KESK) Mardin Şubeler Platformu ile Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Mardin Şubesi, tutulduğu cezaevinde demans/alzhemir hastalığına yakalanan Aysel Tuğluk için açıklama yaptı. Mardin Baro binası önünde yapılan açıklamaya kurumların temsilcileri katıldı. Açıklamayı kurumlar adına Baro Başkan Yardımcısı Ruşen Bingül Binbaş yaptı. 

GÖZLEM YAPMADAN RAPOR VERİLDİ

Tuğluk’un 2016 yılından bu yana cezaevinde olduğunu dile getiren Binbaş, Tuğluk hakkında hazırlanan sağlık raporlarında hastalığının sabit olduğunu ifade etti. Raporda Tuğluk’un hastalığının kronik ilerleyici seyirli ve hapishanede tek başına hayatını sürdürmesini engeller nitelikte olduğuna değinen Binbaş, Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) hiçbir şekilde muayene ve gözlem yapmadan Tuğluk’un cezaevinde kalabileceğine rapor hazırladığını ifade etti. ATK raporunda Aysel Tuğluk’la ilgili suçlamaların ve suç tarihlerine yer verilmesinin Adalet Bakanlığı’na bağlı kurum olması nedeni ile tarafsız olmadığını göstermesi açısından önemli olduğuna dikkat çeken Binbaş, "ATK raporunda Tuğluk’un sağlık durumu ile ilgili yapmış olduğu tespit ve değerlendirmelerden rahatlıkla anlaşılmaktadır ki Sayın Tuğluk’un bu haliyle savunma yapması mümkün değildir. Ancak bu tespitlere rağmen ATK bu hususta görüş belirtmekten özellikle kaçınmış ve sadece cezai sorumluluk boyutu ile değerlendirme yapmakla yetinmiştir" dedi.

‘TEDAVİSİ YAPILMALI’

 ATK’nin yıllardır hukuk, vicdan ve bilime aykırı raporlar hazırladığını ifade eden Binbaş, Tuğluk’un şu aşamadaki sağlık durumunun çok kötü olmakla birlikte, insan onuruna uygun şekilde tedavisinin yapılabilmesi koşullarından çok uzak olduğunu söyledi. Tuğluk’un sağlık durumundan başta Adalet Bakanlığı olmak üzere bu durumu görmezden gelen yetkili tüm idari ve adli makamların sorumlu olduğuna dikkat çeken Binbaş, ATK’nin yetkili tek sağlık kuruluşu olmaktan çıkarılması gerektiğini söyledi. 

‘DERHAL TAHLİYE EDİLMELİ’

Türkiye’nin tüm cezaevlerinde ağır sağlık sorunları ve hak ihlalleri yaşanmakta olduğunu kaydeden Binbaş, art arda ölümlerin gerçekleşmesi, hastanelere sevklerin gerçekleşmemesi, ağır hasta tutukluların hem tahliye edilmeyip hem uygun tedavi koşullarına kavuşturulmamasına dikkat çekti. Yetkililerin insan onurunu, insan yaşamını ve sağlığını koruma yükümlüğünü yerine getirerek derhal harekete geçmesi gerektiğinin altını çizen Binbaş, "Hasta mahpuslar için adalet talebimiz doğrultusunda Aysel Tuğluk ve onun gibi ağır sağlık sorunu yaşayan mahpusların derhal tahliye edilmeleri gerekliliği talebimizi yineliyoruz" ifadelerini kullandı. 

Açıklama "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek" sloganı eşliğinde son buldu. (MA)

Öne Çıkanlar