Mardin ve Diyarbakır'da elektrik zammı protestosu: Polis müdahale etti

Mardin ve Diyarbakır'da elektrik zammı protestosu: Polis müdahale etti
Elektrik zamlarının faturalara yansımasıyla başlayan protestolar sürüyor. Kızıltepe'de 'Tayyip istifa, devlet istifa' sloganı atan kitleye biber gazı ve tazyikli suyla müdahale edildi.

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde on binlerce kişi elektrik zamları başta olmak üzere yapılan zamları protesto etmek için sokağa çıktı. Kızıltepe Özgürlük Meydanı’nda bir araya gelen kitle, ellerinde dövizler ve elektrik faturaları taşıdı. Elektrik faturalarına isyan eden bazı yurttaşlar, faturaları meydanda ateşe vererek, tepkilerini gösterdi. "Tayyip istifa", "Devlet istifa", "DEDAŞ istifa", "Kahrolsun DEDAŞ" ve "Biji Aşitî" sloganları atan kitle, zamların geri çekilmesini istedi. Bir süre meydanda bekleyen on binler bir süre sonra Dicle Elektrik binasına doğru yürümek istedi. Çevik kuvvet polisinin engelli sonucu kitle yönünü Hastane Caddesine çevirdi. 

CADDE TRAFİĞE KAPATILDI 

Yürüyüşe geçen kitle, Musa Anter Caddesi, Kilise Caddesi ve Hastane Caddesini trafiğe kapatarak yürüyüşlerini sürdürdü. Hastana Caddesi üzerinde sloganlar eşliğinde bekleyişlerini sürdüren kitle, bir süre sonra yönünü İpekyolu’na çevirdi. Polislerin kalkanlar ve zırhlı araçlarla yolu kapatması üzerine uzun bir süre Hastane Caddesini trafiğe kapatan kitle, burada tepkilerini dile getirdi. 

SLOGANLARLA TEPKİ GÖSTERİLDİ

Hastane Caddesi üzerine yer yer polisler kitle arasında arbede yaşandı. Kitle polisin müdahale anonsları üzerine zırhlı araçlara taş atmaya başladı. Yapılan müzakerelerde kitle taş atmayı durdururken, yetkili isimlerin bölgeye gelerek, soruna çözüm üretmesi istendi. Uzun süre bekleyişe rağmen herhangi bir yetkili bölgeye gelmezken, polisler kitleden dağılmalarını istedi. Ancak kitle dağılmamakta ısrar ederek, sloganlarla tepkilerini sürdürdü. 

Bir süre sonra polis kitleye biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Polisin müdahale üzerine kitle ara sokaklara dağılarak eylemi sürdürdü. Polisin müdahalesine kitle taşlarla karşılık verdi. Polis Kilise Caddesi üzerinde evlerin balkonlarına da biber gazı atması dikkati çekti. 

Devam eden olaylarda çok sayıda kişinin gözaltına alındı.

ARTUKLU'DA DA PROTESTO

Mardin Artuklu ilçesinde bulunan Karayolları Parkında bir araya gelen Emek ve Demokrasi platform bileşenleri, "Fahiş elektrik zamları geri çekilsin" pankartı taşıyarak elektrik zammını protesto etti. Platform adına açıklamayı Elektrik Mühendisleri Odası Mardin Temsilcisi Serfiraz Kurtay, "Tarifeli uygulamanın dar gelirliyi korumak amacıyla yapıldığı söylemi tamamen aklımızla dalga geçmektir. Burada korunan ne dar gelirli aileler ne de orta gelirli yurttaşlardır. Burada korunan sadece ve sadece özelleştirilmiş elektrik dağıtım şirketleridir’ ifadelerini kullandı.

‘ZAMLARIN GERİ ÇEKİLMESİ VE ENERJİNİN KAMULAŞTIRILSIN’

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan haberde 2022 yılına zamlarla girildiğini belirten Kurtay, "Öncesi 300 kilovat tüketim yapan dar gelirli bir ailenin fatura bedeli 270 TL iken zam sonrası 478 TL oldu" dedi. Bölgede doğalgaza erişim imkanı olmadığı için ısınma ihtiyacının elektrikle karşılandığını söyleyen Kurtay, "Bu, günlük 7 saat elektrikli soba açan biri için 420 kilovat fazladan tüketim demektir. Zam öncesi 720 kilovat tüketim yapan dar gelirli bir ailenin fatura bedeli 690 TL iken zam sonrası bin 400 TL olmuştur" diye belirtti.

Asgari ücrete yapılan zamlarda bu oranların dikkate alınmadığını dile getiren Kurtay, "Tarifeli uygulamanın dar gelirliyi korumak amacıyla yapıldığı söylemi tamamen aklımızla dalga geçmektir. Burada korunan ne dar gelirli aileler ne de orta gelirli yurttaşlardır. Burda korunan sadece ve sadece özelleştirilmiş elektrik dağıtım şirketleridir. Dar gelirliyi çok düşünecekseniz, faturasına zam değil en azından indirim yapabilirdiniz" ifadelerini kullandı. Yurttaşın cebine gelir kaleminin kaşık ile verilip, gider kaleminin kepçeyle alındığını vurgulayan Kurtay, "Soyuluyoruz, soygun var" diyerek, zamların geri çekilmesi ve enerjinin kamulaştırılması çağrısında bulundu.

DİYARBAKIR'DA DA PROTESTO

Doğubayazıt, Yüksekova, Urfa, Mardin, Marmaris’ten sonra Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde de zamlar protesto edildi. Silvan PTT binası önünde toplanan çok sayıda kişi, Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) Silvan binasına doğru yürüdü. Yurttaşlar buradan kaymakamlık önüne geçerek, açıklama yaptı. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a seslenen Seyithan Aktarlı isimli bir yurttaş, "DEDAŞ zulmü var. Bu millet perişan olmuş. Halk bu faturaları ödeyemiyor" dedi. 

Açılamanın olduğu kaymakamlık binası önünde yurttaşlar, "DEDAŞ istifa" sloganı attı.

MAZIDAĞI'NDA FATURALAR ATEŞE VERİLDİ

Mazıdağı'nda da sokağa çıkan yurttaşlar elektrik zamlarını protesto ederek, faturalarını ateşe verdi.

Mardin'in Mazıdağı ilçesinde de yurttaşlar elektrik zamlarına karşı sokağa çıktı. Mazıdağı Meydanı'nda toplanan yurttaşlar, ellerinde zamları protesto eden dövizler taşıyarak, sloganlar attı. Yurttaşlar yanlarında getirdikleri elektrik faturalarını da ateşe verirken, zamların geri çekilmesini istedi.

Eylem yurttaşların yaptıkları yürüyüş ile sona erdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar