'Mandela'nın hücresinde 1 gece'ye tepki yağdı

'Mandela'nın hücresinde 1 gece'ye tepki yağdı
Bir yardım kuruluşunun düzenlediği proje tepkiler üzerine rafa kaldırıldı.

Güney Afrika'nın ırkçı apartheid rejimini deviren efsanevi lider Nelson Mandela'nın hapishane hücresinin açık artırmaya çıkarılması tepki çekti. Bir yardım kuruluşunun bağış toplama amaçlı girişimi, tepkiler üzerine rafa kaldırıldı.

Evsizler için yardım toplayan CEO SleepOut isimli kuruluş, Mandela’nın ırkçı apartheid rejimi tarafından 18 yıl boyunca tutulduğu Robben Adası’ndaki hücrede bir gece geçirmek isteyen varlıklı kişilere yönelik olan açık artırmayı, 188 bin 300 sterlinden (yaklaşık 1 milyon 145 TL) başlattı. ‘Hayatınızın fırsatı’ diye sunulan öneride, verilen teklifler yaklaşık 1 milyon 370 bin TL’ye kadar yükselmişti. Elde edilen gelirin bir kısmının cezaevinde üniversite okumak isteyen mahkumlara, bir kısmının da evsizlere bağışlanacağı belirtilmişti.

Gazete Duvar'daki habere göre, Güney Afrikalılar ise Mandela’nın ırkçılık karşıtı mücadelesinin sembollerinden biri olan ve işkence gördüğü yerde böyle bir ‘deneyim’in para karşılığı sunulmasına tepki gösterdi. Sosyal medyadan "Mandela’nın mirasını istismar etmeyin" tepkisi yükselirken, Robben Adası Müzesi’nden yapılan açıklamada da "Mandela’nın hücresini açık artırmaya çıkarmayı düşünmeyiz" denildi.

Yardım kuruluşu ise bu tepkiler üzerine projeyi rafa kaldırdı. Açıklamada özür dilendi.

Cape Town yakınlarında bulunan Robben Adası bugün UNESCO Dünya Mirası listesinde. Mandela’nın yaklaşık dört metrekarelik hücresinde ise iki tabak, bir kaşık, bir dolap, bir şilte ve bir battaniye bulunuyor. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar