Maliyetin artmasıyla tarımsal destek cebe girmeden eridi

Maliyetin artmasıyla tarımsal destek cebe girmeden eridi
Bakanlığın 2022'de çiftçilere yapacağı 29 milyar lira destek verecek. Yapılan destek gelen zamlar kaşısın da az kaldı. Sadece mazota gelen zam çiftçiye verilen desteğin tam 9 katı.

Yasaya göre tarımsal destekler için 78 milyar lira ayrılması gerekirken Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2022'de çiftçilere yapacağı 29 milyar lira verecek. İktidarın yapacağı 29 milyon lira değerindeki tarımsal destek, mazota, gübreye, tarımsal ilaca gelen zamların yanında çok az kaldı. Destek, hububat üretimi yapan çiftçiye dekar başına 50 lira olarak yansıyacak.

Yapılan bu destek mazota, gübreye, tarımsal ilaca gelen zamların yanında çok az kaldı. Sadece mazota gelen zam çiftçiye verilen desteğin tam 9 katı. Ayrıca şekerpancarı, pamuk, mısır, zeytin, üzüm, meyve sebze üretimi yapan çiftçi, hayvancılık yapan üretici bu destekten yararlanamayacak.

Cumhuriyet’te yer alan haberde CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, mazota bir yılda yüzde 115 zam geldiğine işaret ederek "Bir yılda ortalama 3.5 milyar litre mazot kullanan çiftçinin cebinden 27 milyar lira daha fazla para çıkacak. Peki, çiftçi ne kadar mazot desteği alacak? Sadece 3.1 milyar lira. Yani mazot desteği daha çiftçinin cebine girmeden 9 kat fazlası cebinden çıkmış olacak" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar