Maliki'den Sadr'a: "Anayasa ve rejim değişikliğine ancak Meclis karar verir"

Maliki'den Sadr'a: "Anayasa ve rejim değişikliğine ancak Meclis karar verir"
Eski Irak Başbakanı ve Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki, erken seçim ve anayasal rejim değişikliği kararının ancak Meclis tarafından alınabileceğini söyledi.

Maliki, yaptığı görüntülü konuşmada, siyasi hasmı olan Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'ın "erken seçim ve anayasa ile rejim değişikliği" talebine karşı çıktı.

"Irak halkı farklı etnik ve mezhebi bileşenlerden oluşuyor." diyen Maliki, "Hiç kimsenin kişisel iradesi halka dayatılamaz. Halkın iradesi esastır. Ne erken seçim, ne de anayasa ve rejim değişikliği olacak. Bunlara ancak Meclis toplanınca karar verir." ifadelerini kullandı.

Rudaw'ın aktardığına göre, cumartesi günü bir açıklama yapan Şii lider Sadr, Meclis'in feshedilip anayasa ve parlamenter rejimin değiştirilmesinden başka seçenek olmadığını açıklamıştı.

Sadr'ın erken seçim çağrısına İran’a yakın Şii siyasi çatı kuruluş Koordinasyon Çerçevesi de destek vermiş, Koordinasyon Çerçevesi açıklamasında süregiden siyasi krizi çözmek için tüm "anayasaya uygun yolları" desteklediğini vurgulamıştı.

IRAK'TAKİ SİYASİ KRİZ

Irak'ta Ekim 2021'de yapılan seçimlerden galip çıkan Mukteda es-Sadr, İran yanlısı partilerle hükümet kurmaya yanaşmamış ve ardından siyasetten çekildiğini açıklamıştı. Sadr sonrası hükümet kurma işi rakibi Koordinasyon Çerçevesi'ne geçmişti.

Eski Irak Başbakanı Maliki ise 10 Ekim tarihinde yapılan seçimlerde oylarını artırarak 329 sandalyeli Meclis'te 40'a yakın milletvekili kazanmıştı.

Hem Maliki'nin hem de Koordinasyon Çerçevesi'nin 25 Temmuz'da başbakan adayı olarak eski Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Muhammed Şiya Sudani'yi seçtiğini duyurması sonrası  Sadr yanlıları, Sudani’yi protesto etmek amacıyla 30 Temmuz Cumartesi günü Yeşil Bölge'ye girerek Meclis binasını basmış ve burada oturma eylemi başlatmıştı. 

Maliki, Sadr yanlılarının Yeşil Bölge baskınını eleştirerek bölgeyi terketmelerini istemişti.

Şii lider Sadr, 2 Ağustos'ta destekçilerine Meclis'ten ayrılarak oturma eylemine binanın çevresinde devam etmeleri çağrısı yapmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar