Mahmut Tanal: Meclis karakolları da incelesin

Mahmut Tanal: Meclis karakolları da incelesin
Hükümlü ve Tutuklu Haklarını İnceleme Alt Komisyonu'nda söz alan CHP'li Tanal nezarethane koşulları ve ifade verme sürecine ilişkin alt komisyonun inceleme görevi olmasını istedi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulu Hükümlü ve Tutuklu Haklarını İnceleme Alt Komisyonu, 27. Dönem 4. Yasama Yılı’nın 3’üncü toplantısında konuşan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, alt komisyonun cezaevlerinin yanı sıra polis karakollarının da incelenmesi teklifinde bulundu.

CHP’li Tanal, alt komisyonun inceleme alanına cezaevlerinin yanı sıra gözaltı merkezleri ve karakolların da dahil edilmesi önerisinde bulundu.

‘KOŞULLARI İNCELEMEKTE YARAR VAR’

Tanal önerisine, "Türkiye’deki karakol yönetmeliği uyarınca -belki ‘Yeni, yabancı bir mevzu, nereden bu çıktı?’ diyeceksiniz- mevcut olan karakollar bu koşullara uygun mu, değil mi; bir. İki: Şimdi, karakola giriyorsunuz, siz o ifade sırasında normal, insani, sosyal, beşerî anlamda sohbet ediyorsunuz; farkında değilsiniz, arkanızda kamera kaydı var, kişi konuşuyor. İş ifade esnasına geldiği zaman o normal sohbet sırasında alınan konuşma metnini almayınca ‘Bak, kardeşim, seninle sohbet ederken sen bunları bunları konuştun’ diyor. Mümkünse karakollarda bulunan ifade odaları ile o gözaltında bulunan yerlerdeki koşulları da incelemekte yarar var. Bu da sizin alanınıza giriyor" şeklinde açıklık getirdi.

24. Dönem’de komisyon olarak İzmir’de karakolları ziyaret ettiklerini hatırlatan Tanal, "Eski tutanaklar vardır burada, dosyalar da vardır. Yani düzeltileceği vesairesi söylendi. Bize o dönem İçişleri Bakanı brifing vermişlerdi, efendim, güya TOKİ’yle iş birliği, bir sözleşme yaptıklarını, mevcut olan tüm karakolların bu yönetmeliğin aradığı tip karakol formatına uygun hâlde yapılacağını söyledi. Bununla ilgili de hem çalışan polisler açısından sıkıntıyı gidermiş oluruz, Emniyet açısından hem de gözaltında bulunan kişiler açısından bu sorunu gidermiş oluruz" ifadelerini kullandı.

ÜST KOMİSYONDA GÖRÜŞÜLECEK

AKP Alt Komisyon Başkanı İbrahim Yurdunuseven ise konuya ilişkin düşüncelerini, "Şimdi, benim şu andaki görüşüm: Tabii, bizim yetki alanımız hükümlü ve tutuklular olduğu için… Ama buna bir bakalım, eğer öyle Emniyet karakollarını ziyaret ve inceleme yetkimiz varsa onu da değerlendirelim bir sonraki toplantımızda" şeklinde açıkladı Yurdunuseven, konuyu üst komisyonda dile getireceklerini bildirirdi.

Öne Çıkanlar