Mahkemeden 'babalık izni' kararı: Maaştan kesinti yapılamaz

Mahkemeden 'babalık izni' kararı: Maaştan kesinti yapılamaz
Çorum İdare Mahkemesi, işlemin hukuksal dayanaktan yoksun olduğuna hükmederek, maaş kesintisinin yasal faiziyle çalışana ödenmesini kararlaştırdı.

Çorum’un İskilip ilçesinde bir sağlık çalışanının 10 günlük babalık izninde maaşından kesinti yapıldı. Genel Sağlık-İş Sendikası’nın kesintinin iptali için açtığı davada mahkeme, işlemin hukuksal dayanaktan yoksun olduğuna hükmederek, maaş kesintisinin yasal faiziyle çalışana ödenmesine karar verdi.

İskilip’teki bir aile hekimliği biriminde sözleşmeli aile sağlığı çalışanı olarak görev yapan bir yurttaş 10 günlük babalık izni kullandı. Bu nedenle de maaşından 10 günlük ücret kesintisi yapıldı. Bunun üzerine yurttaş, il sağlık müdürlüğüne başvurarak kesintinin iadesini istedi.

Cumhuriyet’in haberine göre müdürlük bu talebe olumsuz yanıt verdi. Sağlık çalışanı yurttaş da durumu Genel Sağlık-İş’e iletti. Sendika, sağlık çalışanı adına Çorum İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Yapılan yargılama sonucunda mahkeme, kesintinin "hukuksal dayanaktan yoksun" olduğuna hükmetti. Bu nedenle iptaline ve yasal faiziyle çalışana ödenmesine karar verildi.

GENEL SAĞLIK İŞ: İDARE MAĞDUR EDEMEZ

Kararı değerlendiren Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Derya Uğur, "Bu karar ile Çorum İdare Mahkemesi, görevini yerine getiren memurlara tüm hak ve alacaklarının tam ve zamanında ödenmesi gerektiğini, hukuka aykırı yapılan işlemle ortaya çıkan mağduriyetin giderilmesine karar vermiştir. İdarenin kendi içinde eksiklik ve aksaklığından yani hizmetin kötü işlemesinden memurun kusuru olmadığından, mağdur edilmesi de söz konusu olamaz. İdarenin haksız ve hukuksuz uygulamaları yine yargıdan dönmüştür, dönmeye de devam edecektir" dedi.

Genel Sağlık-İş olarak her zaman hukuksuzlukların karşısında olacaklarını vurgulayan Uğur, "Hukuk ve adaletten başka bir yolu kabul etmiyoruz" diye konuştu.

 

Öne Çıkanlar