Mahkeme, hamile kadını darp eden erkeği ‘samimi’ bulup indirim uyguladı

Mahkeme, hamile kadını darp eden erkeği ‘samimi’ bulup indirim uyguladı
Boşanmak üzere olduğu hamile kadına şiddet uygulayan erkeğe mahkeme, benzer suçlardan cezası olmasına rağmen 'iyi hal' ve 'haksız tahrik' indirimi verdi.

İsa Uğur ERDOĞAN


ARTI GERÇEK- Bursa’da 3.5 yıllık evli olan ve boşanmak üzere olduğu 6 aylık hamile Zeynep A.’yı darp eden Emrah A.’ya sekiz ay 3 gün hapis cezası verildi. Mahkeme daha öncede benzer suçlardan uzaklaştırma kararı alınan ve ceza verilen Emrah A.’ya ayrıca iyi hal ve haksız tahrik indirim uyguladı. Bursa 8. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma sonrası Emrah. A yerel ve ulusal medya kuruluşlarını arayıp, ‘eşimi hamileyken darp etmedim’ şeklinde demeç vermek istedi.

Yıldızeli ilçesinde yaşayan Zeynep A.  evliliklerinin ilk günlerinden itibaren psikolojik ve ekonomik şiddete maruz kaldı. İlerleyen zamanlarda fiziki şiddette eklendi. Boşanma kararı alan Zeynep A.’yı aileler barışmaya zorladı. Şiddet gördüğü için şikayette bulunmak istediğinde ise yine aileler araya girerek şikayetinden vazgeçirdi. 

Son şiddet olayında Emrah A. uzaklaştırma kararı olduğu halde eşyalarını almak için geldiği eski evinde 4 aylık hamile Zeynep A.'yı ve annesini 2 yaşındaki oğullarının gözleri önünde darp ederek, hakaretler ve tehditler yöneltti. Son şiddetle birlikte darp raporu alan Zeynep A.’nın vücudunda kırık meydana geldi. 

Mahkeme heyeti sonuçlanmış üç ve devam eden 5 davası olmasına rağmen  Emrah A.’yı samimi bularak iyi hal ve haksız tahrik indirimi verdi. Emrah A.’nin ertelemeli ceza ve denetimli serbestlik cezası bulunuyor. Ayrıca Emrah. A’nın eşine bir başka şiddetinden dolayı 15 ay taksitli 3 bin lira para cezası aldığı öğrenildi.

Duruşmada söz alan Zeynep Aşkın, 3,5 yıldır evli olduğu eşi tarafından 5 defa darp edildiğini söyleyerek, "İlk şiddet olayının kına gecesinde yaşadım. İki ay önce de beni darp etti. Şiddete meyilli. Daha önce de benzer şekilde hakkında ceza verilmişti. Beni 4 aylık hamileyken oğlumun önünde darp etti. Hamileyken karnıma ve belime vurdu. Yaptıklarının karşılığını almasını istiyorum" dedi.

MAHKEME TAKDİRİ

Mahkeme Emrah A.’nın kasten yaralama suçunu işlediğini fakat , "İlk haksız hakaretin kim tarafından gerçekleştirildiğinin anlaşılamadığı için sanık lehine tahrih indirimi" , "Sanığın samimi beyanları ve duruşmadaki hali ile davranışları lehine taktir indirimi verilmiştir" gerekçesiyle 8 ay 3 gün hapis cezası verdi. İndirim olmasaydı 1 yıl 1 ay ceza almış olacaktı. 

CEZA HABERİNİ YAPAN BASINI ARADI

Kadın Savunma Ağı’ndan davayı takip eden Deniz Önen Artı Gerçek'e kararı değerlendirdi. Mahkeme sonrası adliyede bulunan bir basın görevlisiyle görüştüklerini ifade eden Önen, "Sanık davayı takip eden basını arayıp, ‘ eşimi hamileyken darp etmedim’ diyor. Bel, kasık ve kafa bölgesine vurulduğuna dair Tarihi belli bir darp raporu var ortada. Kendisi davaya katılmayıp, aldığı cezayı haber yapan basına ulaşıp, haberleri kaldırtmaya çalışıyor" dedi.

Haziran ayında görülecek başka bir şiddet davasında hapis cezası beklediklerini belirten Önen, "Daha önce boşanma davası açılmış fakat ailelerinin araya girmesiyle geri çekilmiş, ama şiddet devam etmiş. Uzaklaştırma kararının yanında, ertelemeli cezası ve tehdit ve hakaretten para cezası var. Sanık iyi hal indirimi ve haksız tahrik indirimi aldı.

Şahıs evi basıyor. Arkadaşımızı ve annesini darp ediyor. Üstelik bunlar yetmezmiş gibi. Birde kalkıp televizyon kanallarını arayıp, ‘ Ben hamileyken karımı darp etmedim’ diyor. Haksız bir şekilde arkadaşımızı itibarsızlaştırmaya çalışıyor ve yalan söylediğini ifade ediyor. Haksız tahrik ve iyi hal indirimi olmadan, itibarsızlaştırma suçu ile birlikte hapis cezası talep ediyoruz"  dedi.

 

 

 

 

 

Öne Çıkanlar