Maden işçilerinden 13 Mart'ta kitlesel yürüyüş

Maden işçilerinden 13 Mart'ta kitlesel yürüyüş
Yaşadıkları sorunlara dair yasal düzenleme getirilmesini isteyen maden işçileri, 13 Mart’ta Soma ilçesinde kitlesel madenci yürüyüşü yapacaklarını duyurdu.

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası (Bağımsız Maden-İş), maden işçilerinin yaşadığı sorunlara dair Soma ilçesinde bulunan Hükümet Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, "Çalışmak zulüm, emeklilik ölüm. Madenlerde insanca yaşanacak bir ücret istiyoruz" pankartı açıldı. Açıklamayı Bağımsız Maden-İş Örgütlenme Uzmanı Çetin Erkalkan okudu.

Soma Uyar Madencilik’in iş kazası ve ölümlü kazalara yönelik tazminatları halen ödemediğini aktaran Eralkan, "Bir kişinin hakkı kalmayıncaya kadar bu yoldan asla dönmeyeceğiz" diyen Erkalkan, "Mücadelemizin neticesinde muhattap olarak karşımıza çıkanlar, günlerce, aylarca bizi oyalayanlar bu sözümüzü, ilkemizi on milyon kez düşünsünler ve Somalı madencilerin çözülmeyen tazminat sorununu ivedilikle çözsünler. Madencilik, mesleğinin dünyanın en ağır mesleği olduğu açıktır. Madenci kısa ömürlü insandır. Çoluğunun çocuğunun geleceği için kısa ömürle yaşamayı göze almış insandır. Bu hakikat nedeniyle de devlete/SGK’ya emeklilik maliyeti yükü en az olan kesimdir madenciler" dedi.

‘SARI SENDİKALARIN SONU YAKIN’

Çalışıp emekli olan madencilerin çeşitli hastalıklarla boğuştuğunu kaydeden Erkalkan, madencilere reva görülen en düşük sınırda ödenen emeklilik aylıklarına isyan etti. Yeni zamla 8 bin 500 TL aylık ücret alan maden işçisinin emekli olunca 3 bin TL aylık aldığını belirten Erkalkan, "Hiçbir iş kolunda aldığı maaşla, aldığı emekli aylığı arasında bu kadar uçurum olan bir kesim söz konusu değildir. Önümüzdeki dönem seçime doğru gidiyoruz. Soma, Kınık, Kırkağaç, Savaştepe’de madencilerin karşısına çıkacak siyasi partiler öncelikle bu konuda ne yapacakları taahhüt etmelidirler. Madenci aylıklarını kemiren, patron yalaması sarı sendikalar madencilerin yaşadığı bu sefalete ses çıkarmıyorlar. Onların da sonu yakındır" diye belirtti.

'13 MART’TA BÜYÜK KİTLESEL BİR YÜRÜYÜŞ İLE MÜCADELEMİZİ BÜYÜTECEĞİZ'

Eralkan, madencilerin yaşadığı durumun sefalet olduğunu vurgulayarak, bu duruma tahammüllerinin kalmadığını dile getirdi. Maden işçisini bu durumdan çıkarmak için yasal düzenleme yapılması gerektiğine işaret eden Erkalkan, "13 Mart’ta büyük kitlesel bir yürüyüş ile mücadelemizi büyüteceğiz. Yine Soma, Kırkağaç, Savaştepe, Kınık, Akhisar’da madencilerin düşük emeklilik ücretlerine karşı imza kampanyası gerçekleştireceğiz. Tüm kamuoyunu ve halkımızı bu büyük haksızlıklara karşı destek olmaya ve birleşmeye çağırıyoruz" diye konuştu. (MA)

Öne Çıkanlar