Maden işçileri Soma'dan Ankara'ya yürüyecek

Maden işçileri Soma'dan Ankara'ya yürüyecek
Soma'da 8 yıldır tazminatlarını alamayan 748 maden işçisi, 12 Ekim'de Ankara’ya yürüyüş başlatacak.

Soma'da 8 yıldır tazminatlarını alamayan 748 maden işçisi, 12 Ekim'de Ankara’ya yürüyüş başlatacaklarını duyurdu. Uyar Madencilik’te geçirdiği iş kazası sonucu gözlerini kaybeden Ali Kandemir, "Patron bana bir ambulans bile vermedi. Sadece işçi arkadaşlarım hastaneye gönderdi. Bu hesap mahşere kalmasın" dedi.

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 işçinin hayatını kaybettiği madenci katliamının ardından Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) bağlı rödevans işletmesi yapan çeşitli madenlerden işçiler işten çıkarıldı. İşçiler hukuki mücadelelerine rağmen yıllardır haklarını alamıyordu. İşçiler haklarını alabilmek için geçen yıl Ankara’ya yürüyüş başlattı. Haklarının verileceği sözü verildi ancak yine alamadılar. İşçiler bu yıl da Ankara’ya gelerek, bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

23 Temmuz 2020 tarihinde Işıklar, Atabacası ve Geventepe ocaklarında çalışan maden işçilerinin haklarının ödenmesi için kanun Meclis’ten geçti ancak Uyar Madencilik’te çalışan işçileri kapsama alınmadı. Bağımsız Maden İş Sendikası, Uyar Madencilik’te çalışan 748 işçinin de haklarını alabilmesi için mücadele süreci başlattı.

Bugün Manisa’daki Soma Meydanı’nda işçiler ve aileleriyle birlikte basın açıklaması yapıldı. Uyar Madencilik’te çalışırken iş kazası sonucu gözlerini kaybeden Ali Kandemir, geçirdiği kaza sonrasında patronun kendisine ambulans bile çağırmadığına dikkat çekerek, "Patron git adalette hakkını ara dedi. Hukuk mücadelesinde hakkımızı aradık. Ankara’ya gittim, Enerji Bakanlığı ile de görüştüm. Sesimizi duyuramıyorduk. 8 yıldır bütün arkadaşlarımız kıdem tazminatını, maaşını alamadı.  Patron bana bir ambulans bile vermedi. Sadece işçi arkadaşlarım hastaneye gönderdi. Hakkımızı alasıya kadar ben mücadelenin arkasındayım" diye konuştu.

‘BİZ ÜVEY EVLAT MIYIZ?’

Yine Uyar Madencilik’te geçirdiği iş kazası sonucu engelli kalan maden işçisi İdris Sarıkaya, şunları söyledi:

"28 Temmuz’da Meclis’te çıkan kanunda tazminatların ödeneceği söyledi ancak Uyar Madenciliği kapsamadığı için biz haklarımızı alamadık. Bu hesap mahşere kalmasın. Soma’da sorun çözüldü diyen milletvekilleri, sayın yetkililer. Soma’da sorun olmasaydı yüzlerce insanlar burada toplanmazdı. Bu Uyar Madencilik Soma’da kanser hastalığı. Yıllarca milleti sömürdüler, kaçtılar. Biz ayın 12’sinde arkadaşlarımızla Ankara’ya geleceğiz. Bu hesap mahşere kalmasın.  Burada Türkiye Kömür İşletmeleri yazıyor, rödevans mödevansmış. Biz üvey evlat mıyız?"

12 EKİM’DE ANKARA’YA YÜRÜYÜŞ BAŞLATIYORUZ

İşçiler adına yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Biz 5 Ekim 2019 tarihinde Soma’da tazminat mağduru 3 bin 500 işçi arkadaşımız için yola çıktık. Önce Eynez ocağındaki arkadaşlarımızın haklarının ödemelerini sağladık. Diğer maden ocaklarındaki arkadaşlarımız için de çabalarımızı sürdürdük. Eksik de olsa ilk defa Meclis’ten işçilerin yararına yasa çıkartırdık. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sendikamız konuyu gündeme getirdi. Meclis’ten geçen yasa sadece Soma Kömürleri A. Ş.’yi kapsadı. Uyar, Ermenek ve diğer rödevanslı maden ocaklarındaki işçiler ne olacak?"
"Yasa tüm çabalarımıza rağmen Uyar’sız çıktı. Devlet öderse Azim Uyar’ın akrabalarına geçirdiği paraya el koyacak. Azim Uyar’ı şimdilik kurtardılar. Ama bitmedi. Uyar işçilerinin gerçek mücadelesi yeni başlıyor. Biz bitti demeden bitmez. Tüm maden işçilerinin tüm tazminat ödemeleri yasal düzenleme ile yapılmalı. Soruna yönelik bir çözüm oluşmazsa 12 Ekim 2020 tarihinde Ankara yürüyüşüne başlıyoruz."

Öne Çıkanlar