Macron’un ittifakı çoğunluk için gerekli olan 289 sandalyenin altında kaldı

Macron’un ittifakı çoğunluk için gerekli olan 289 sandalyenin altında kaldı
Fransa’da hükümet 30 yıldan bu yana ilk kez meclisteki salt çoğunluğu elde edemedi. Çoğunluğu elde edebilmek için, koalisyon ya da milli birlik hükümeti gibi arayışlara girmesi gerekiyor.

Fransa’da genel seçimlerin ikinci tur oylaması saat 20 itibarıyla son buldu. Açıklanan ilk tahmini sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un kurduğu ittifak çoğunluğu sağlayamadı.

İlk belirlemelere göre, "Birlikte/Ensemble" hareketi sadece 210 ila 250 sandalye elde edebiliyor.

Solun 4 eğilimini birleştiren Jean Luc Melenchon'un liderliğindeki Yeni Ekolojik ve Sosyal Halk Birliği- NUPES ise, 170-190 sandalye, büyük bir atılım yapan Marine Le Pen liderliğindeki aşırı sağ Ulusal Bütünleşme 75-95 arasında sandalye, ana muhalefet sağ parti Cumhuriyetçiler (RN) ise, 60-75 sndalyeye sahip olabilecek.

Tahmini sonuçlara göre, ikinci tur oylamasına katılım oranı yüzde 46 oldu. Yüzde 54 sandığa gitmedi.

İLK TUR

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron liderliğindeki Ensemble (Birlikte) ittifakının 12 Haziran’da gerçekleştirilen ilk turda oyların yüzde 25,75’ini, Fransız solunun kurduğu "Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birliği" (Nupes) ittifakının ise oyların yüzde 25,66’sını alması sebebiyle salt çoğunluk sağlanamamış ve seçim ikinci tura kalmıştı.

BAKANLAR İSTİFA EDECEK

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne ve kabinedeki 14 bakanın aday olduğu genel seçim yarışında, milletvekili seçilemeyen başbakan ve bakanlar kabineden istifa edecek.

Öne Çıkanlar