Macron kürtaj hakkının AB Temel Haklar Bildirgesi'ne alınmasını istedi

Macron kürtaj hakkının AB Temel Haklar Bildirgesi'ne alınmasını istedi
Fransa Cumhurbaşkanı Macron Avrupa Parlamentosu'nda kürtaj hakkının AB Temel Haklar Bildirgesi'ne alınmasını istedi. Bu talep, kürtaja karşı çıkan yeni AP Başkanı Metsola'yı zorlayacak.

Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını 1 Ocak 2022'de üstlenen Fransa'nın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, AB Temel Haklar Bildirgesi'ne çevre koruma ve kürtaj hakkının da dahil edilmesi çağrısında bulundu.

Macron, Çarşamba günü Strasbourg'daki Avrupa Parlamentosu'nda (AP) yaptığı konuşmada, "Çevre koruma ve kürtaj hakkını açıkça ele almak için bildirge tüzüğünün güncellenmesi gerekiyor" dedi.

Macron'un kürtaj hakkı konusundaki çıkışının geçtiğimiz Salı günü Avrupa Parlamentosu başkanlığına seçilen Maltalı siyasetçi Roberta Metsola için sıkıntılı olabileceği belirtiliyor. AP'nin muhafazakar başkanı kürtaja karşı olduğunu açıklamıştı.

Macron konuşmasında ayrıca, Fransa'nın 1 Ocak'tan itibaren 6 aylığına üstlendiği AB dönem başkanlığı sırasında sürdürülebilir, güçlü ve bağımsız bir Avrupa oluşturmaya  yönelik çalışmalar yapılacağını söyledi. Avrupa Birliği'nin demokrasi, ilerleme ve barış vaatlerini yeniden sağlamlaştırmanın gerekli olduğunu vurgulayan Macron, bunun için temelde hukukun üstünlüğü ilkesinin savunulması gerektiğini, aksi takdirde keyfi uygulamalar tehdidiyle karşı karşıya kalınacağını söyledi.

Macron, konuşmasında iklim değişikliği, dijitalleşme ile Avrupa'da güvenlik ve barış konularını güncel zorluklar olarak nitelendirdi.

"AB sadece krizlere tepki göstermemeli, ileriye dönük davranmalı ve geleceğini diğer ülkelerin kararlarına bağımlı hale getirmemeli" diye konuşan Fransa Cumhurbaşkanı, açılış konuşmasının ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

"RUSYA KONUSUNDA GÜVENLİK VE İSTİKRAR DÜZENİ KURALIM"

Konuşmasında Moskova ile ilişkilere de değinen Macron, AB ülkelerinin gelecek haftalar içinde Rusya ile "yeni bir güvenlik ve istikrar düzeni" kurulması konusunda uzlaşmasını istedi.

Macron, konu ile ilgili önerilerini önümüzdeki haftalarda kamuoyuna açıkmayacaklarını belirterek, Moskova ile açık ve talepkar bir diyalog oluşturulmasını istediklerini ifade etti.

Avrupa’nın kendi güvenliğini sağlama konusunda daha fazla adımlar atmasını isteyen Macron "Avrupa'nın kıtamızda kendi kolektif güvenlik çerçevesini oluşturması gerekiyor." dedi.

AB-AFRİKA ZİRVESİ ŞUBAT AYINDA

AB’nin Batı Balkanlar ve Afrika ile ilişkilerini gözden geçirme ihtiyacı olduğunu vurgulayan Macron, dönem başkanı olarak şubat ayında AB ve Afrika arasında bir zirve düzenlemeyi hedeflediklerini söyledi.

İngiltere’nin AB’den ayrılma (Brexit) sürecinde yaşananlara sıkıntılara da değinen Macron, AB’nin Londra’ya karşı daha kararlı bir tutum izlemesi gerektiğini belirtti.

Macron, "AB ve İngiltere karşılıklı güvenin tesisi konsunda bir yol bulmalı. Verilen sözlerin tutulması konusunda kararlılığımız da sürmeli, dost kalabilmenin yolu buradan geçiyor." dedi.

Dönem başkanlığı döneminde hukuk devleti ilkesinin güçlendirilmesi için Fransa'nın çaba göstereceğini ifade eden Macron, "Hukukun üstünlüğünün bitmesi keyfiliğin saltanatını getirir. Hukukun üstünlüğünün bitmesi otoriter rejimlere geri dönüşü getirir." dedi.

Öne Çıkanlar