Maçoğlu: Yasaklamalarını kabul etmiyoruz, etkinlikler planlandığı gibi yapılacak

Maçoğlu: Yasaklamalarını kabul etmiyoruz, etkinlikler planlandığı gibi yapılacak
20. Munzur Festivali başlamadan yasak kararları ile karşılaştı. Valiliğin yasak kararına tepki gösteren tertip komitesi, etkinliklerin planlandığı şekilde yapılacağını duyurdu.

Remzi BUDANCİR


+GERÇEK-Pandemi nedeni ile son iki yıldır gerçekleşmeyen Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nin 20’incisi bu yıl "Madencilik yağmasına karşı doğayı, talana karşı yaşamı, yasaklara karşı sanatı savunuyoruz" sloganıyla gerçekleşecek. Dersim Belediyesi ve kentte bulunan sivil toplum örgütlerinden oluşan Munzur Kültür ve Doğa Festivali Tertip Komitesi, 20. Munzur Kültür ve Doğa Festivali programını açıklamıştı. Tertip komitesinin açıkladığı programa göre festival 21-24 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek.
Müzik dinletileri, konserler, kültürel etkinlikler başta olmak üzere birçok aktivitenin dâhil edildiği 20. Munzur Kültür ve Doğa Festivali başlamadan valilik yasakları ile karşılaştı. Festival için istenen stat ve yurtları "Tadilat ve bakım var" gerekçesi ile kullanımına izin vermeyen valilik, festivalde sahne alacak olan Grup Yorum ve Grup İsyan Ateşi konserlerini de yasakladı. Ayrıca Sanat Sokağından Seyit Rıza meydanına yapılması planlanan yürüyüşe de izin vermedi. 

VALİLİK YASAKLARI İÇEREN 3 YAZI YOLLADI

Valilik yasaklarının ardından Munzur Kültür ve Doğa Festivali Tertip Komitesi toplandı. Yapılan toplantının ardından  Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ve STÖ temsilcilerinin katılımı ile basın açıklamayı yapıldı. Tertip komitesi adına konuşan Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, festival programını ilgili mülki idare amirlerine ilettiklerini, 18 Temmuz’da ise valiliğin tertip komitesine üç yazı gönderdiğini söyledi. Bu yazıların kısmi yasaklarla ilgili olduğunu ifade eden Maçoğlu, "Yapılan bildirimde stadyumun tadilatta olduğu, pansiyonların eğitim-öğretime hazır hale getirilmesi için süren onarımlar, yoksulluğa- yozlaşmaya- asimilasyona- doğa katliamlarına karşı yürüyüş ile basın açıklamasının yasaklandığı ve Grup Yorum ile Grup İsyan Ateşi’nin konserlerine izin verilmeyeceği ifade edildi" ifadelerini kullandı. 

"VERİLMEYEN PANSİYONLAR TUR ŞİRKETLERİNE AÇIK"

Valiliğin yasak kararına tepki gösteren Maçoğlu, valilik tarafından verilmeyen pansiyonların milli eğitim bakanlığı tarafından okul–aile birlikleriyle beraber okul bütçelerine katkı sunmaları açısından yaz tatili döneminde genel olarak ücretli şekilde halkın kullanımına açık olduğuna dikkat çekti. Bu güne kadar pansiyonların tur şirketlerine ve dışarıdan kente gelen görevli memur ve turistlere açık olduğunu hatırlatan Maçoğlu, "Neden Dersimlilere ve Dersimin dostlarına kapatılmıştır" diye sordu. 

"STADYUMDA TADİLAT YOK"

Valiliğin bir başka yasak kararı statla ilgiliydi. Tertip komitesi tarafından talep edilen stat valilik tarafından verilmedi. Dersim’e gelen on binlerce insanın stadyumda müzik dinlemesinin engellendiğini ifade eden Maçoğlu, "Atatürk Mahallesindeki minibüs esnafı ve diğer esnafın ekonomik olarak faydalanacağı, konser etkinliklerinin yasaklanması bu insanların cezalandırılması anlamına gelmektedir. Tarafımızca stadyumda şu an için bir tadilat-bakım çalışması da gözlemlenmemektedir" dedi.

"GRUPLAR PLANLANDIĞI ŞEKİLDE SAHNE ALACAK"

Valilik tarafından ayrıca Grup Yorum ve Grup İsyan Ateşi konserleri de yasaklandı. Valiliği yasak kararını 2911 sayılı toplantı, gösteri, yürüyüşü ve 5442 sayılı il idaresi kanununa dayandırdığını hatırlatan Maçoğlu, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: "Adı geçen Grup Yorum ve Grup İsyan Ateşi’nin bundan önce birçok yerde konser verdikleri, çeşitli etkinliklerde dinleti sundukları bilinmektedir. Keyfi kararlarla müzik gruplarının, halk sanatçılarının dinleyicisiyle buluşmasının engellemesini kabul etmiyoruz. Daha önce planlandığı şekilde Grup Yorum ve Grup İsyan Ateşi de Seyit Rıza Meydanı`nda kurulacak sahnede halkın ezgilerini söyleyeceklerdir. 

"YÜRÜYÜŞÜMÜZÜ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ"

Yine planlanan, yoksulluğa- yozlaşmaya- asimilasyona- doğa katliamlarına karşı festival yürüyüşü ise güzergâhı bahane edilerek yasaklanmıştır. 8 Mart, Nevroz ve 1 Mayıs’ta belirlenen güzergâhta yürüyüş yapılmış ve herhangi bir kamu güvenliği sorunu oluşmamıştır. Yürüyüşün engellenmesi yozlaşmaya, madenciliğe, doğa katliamlarına karşı protesto hakkının engellenmesi demektir. Yürüyüşümüzü planladığımız şekilde aynı gün ve aynı saatte gerçekleştireceğiz.

"YASAKÇI ZİHNİYETİN YASAKLAMALARINI KABUL ETMİYORUZ"

Belirtmek gerekir ki Munzur Kültür ve Doğa Festivali, Dersimlilerin tarihine,  kültürüne, inancına, diline ve doğasına sahip çıkma çabasının ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Dönem dönem festivalimize dönük ortaya çıkan bu yasakçı zihniyetin yasaklamalarını kabul etmiyoruz. Geçmişten bugüne kadar doğanın -dilin–kültürün-sanatın savunucusu olan bizler; festival programında yer alan etkinlikleri değiştirmeden fiili ve meşru olarak programımızı uygulamaya devam edeceğiz. Müzik dinletileri, paneller, farklı sanat dallarında atölyeler, belgesel gösterimleri, sergiler, ekoloji buluşmaları ve çocuk atölyelerine yer vereceğimiz 20. Munzur Kültür ve Doğa Festivali programımızda buluşmak üzere tüm Dersimlileri ve Dersim dostlarını ilimize davet ediyoruz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar