Maçoğlu'ndan herkese 'üretim yapın' çağrısı: Yoksa aç kalacağız

Maçoğlu'ndan herkese 'üretim yapın' çağrısı: Yoksa aç kalacağız
Bal hasadına katılan Dersim Belediye Başkanı Fatih Maçoğlu, "Herkes ihtiyacını karşılayacak üretim biçimine girsin. Yoksa aç kalacağız" dedi.

Remzi BUDANCİR


+GERÇEK-2021 yılında kuraklığın etkisini hissettirdiği, orman yangınlarının yaşandığı Dersim coğrafyasında bu yıl kar yağışının yoğun olması nedeni ile tarım ve tarıma dayalı ürünlerin verimleri daha iyi. Dersim’de hasat döneminde birçok ilçelerinde nohut, buğday ve fasulye başta olmak üzere kent genelinde ekilen ürünlerin hasadına başlandı. 

BAL HASADI BAŞLADI
Dersim’de bugün hasadın yapıldığı yer Pülümür ilçesine bağlı Bozağa Karaderbent (Balpayam) köyüydü. Hasadı yapılan ürün ise baldı. Köyde bal hasadı Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Dersim Arıcılar Birliği Başkanı Kazım Doğan, arıcılar ve çok sayıda yurttaşın katılımı ile gerçekleşti. Bal hasadından sanatçı Metin Kahraman müzik dinletisi gerçekleştirdi. Hasada katılanlar Kahraman’ın çaldığı hareketli parçalarla halay çekti. Hasat halaylı türkülü başladı. 

   

KOVAN KAPAKLARI HEYETİN KATILIMI İLE AÇILDI

Dersim bölgesinde bulunan arı kovanları çiçek çeşitliliği yoğun olmasından dolayı oldukça verimliydi. Bazı kovanlar 4 kata kadar çıkarılmıştı. Bal hasadı için Bozağa Karaderbent (Balpayam) köyüne giden heyetin katılımı ile kovanların kapakları açıldı. Açılan her kovanda verim oldukça yüksek olduğu görülüyor. 

MAÇOĞLU: ÜRETİM YAPIN YOKSA AÇ KALACAĞIZ

Bal hasadına katılan Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Dersim’den 'üretim yapın' çağrısında bulundu. Herkesin imkanı ölçüsünde üretim yapması gerektiğini söyleyen Maçoğlu, şöyle konuştu: 

"Türkiye’deki tüm halka çağrım şu. Herkes ihtiyacını karşılayacak üretim biçimine girsin. Yoksa aç kalacağız, yoksa onlar bize sundukları ne olduğu belli olmayan ürün ve gıdalarla besleneceğiz. O anlamda herkes bulunduğu yerde, tabi yapabilenler… Tarlası, bağı bahçesi olanlar için söylüyorum. Herkes üretim yapsın."

   

'BU YIL ÜRETİM ÇOK İYİ'

Son birkaç gündür Dersim’in farklı ilçelerinde harmana girdiklerini söyledi. Pertek ve Mazgirt’te tarım ürünlerinin hasadının ardından bugün de Pülümür bölgesinde arıcıların harmanına katıldıklarını ifade eden Maçoğlu, bu yılki bal üretiminin çok iyi olduğunu söyledi: 

"Bugün sağım yaptık. Bu yıl ürün çok daha iyi. Çünkü bu sene iklim bu bölgede karın fazla yağması, yağmurun olmasından kaynaklı bitki çeşitliliği çok yüksekti. Çok fazla çiçek vardı. Çok fazla bitkiden faydalandı arılar. Bundan kaynaklı her biri (kovan) bir, iki hatta üç kat atan var. Bu gün deneme yaptık.  Balı ağzımıza götürmeden önce aromasının kokusu geliyor. Boğazı yakan bir aroma kokusu. Çok güzel, çok değerli bir şey" dedi.

'BALIN NASIL TOPLANDIĞINI TÜKETİCİYE GÖSTERMEK İSTEDİK'
Bal hasadına katılan Dersim Arıcılar Birliği Başkanı Kazım Doğan, Dersim Arıcılar birliği olarak 8 yıldır kooperatif çalışması içerisinde olduklarını söyledi.  Bu süre zarfında arıcının hemen hemen her aşamasını elden geçirdiklerini ifade eden Doğan, "Bal mumundan balın pazarına kadar, arı ilaçlarından arıların yerleşim alanına kadar birçok şeyi elden geçirdik. Kooperatif olmanın getirdiği bir faydayı görüyoruz. Bu günde bal sağımı için geldik. Sekiz yıldır yaptığımız ama bu şekilde tüketiciye bal ulaştırdığımız harmanları bire bir gösterelim istedik" dedi. Doğan, bu yılki bal üretiminden memnun olduklarını söyledi. 

 

Öne Çıkanlar