Lübnan'daki yıkımın tanığı: İç savaşta bile böyle patlama görmedim

Lübnan'daki yıkımın tanığı: İç savaşta bile böyle patlama görmedim
Beyrut'da amonyum nitrat deposunda meydana gelen patlamada 100'den fazla kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi yaralandı.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta liman bölgesindeki bir havai fişek deposunda başlayan yangının 2 bin750 ton amonyum nitratın bulunduğu depoya sıçramasıyla meydana gelen patlamanın görgü tanıkları yaşadıklarını anlattı.

Beyrut'ta yaşayan emekli öğretmen Makrouhie Yerganian, "Etrafımızdaki tüm binalar yıkıldı. Bu ülkede her şeyi yaşadım. Ama hiç böyle bir şeye tanık olmadım. 1975-90 yılları arasındaki iç savaşta bile böyle bir şey görmedim. Tüm binalar çöktü. Her yerde cam ve enkaz arasında yürüyorum" dedi.

Patlamaya tanık olan gazeteci Sunniva Rose da "Akşam saatlerine kadar göğe dumanlar yükseldi. Bütün şehir karanlığa gömülmüştü. Etrafta yürümek çok zordu. Herkesin yüzü gözü kanlıydı. Bir doktorun 86 yaşında bir kadını tedavi ettiğini gördüm. Kadın elinde bir ilk yardım çantasıyla evinden kaçmıştı. Arabalar düşen taşlardan yerle bir olmuştu. Eski tarz evlerden sokaklar büyük kütle halinde taşlar düşmüştü. Benim evim de cehennem gibi oldu. Her yer cam kırığıydı. Verilen zararın boyutları çok büyük. 2 km uzaklıktaki alışveriş merkezini de etkiledi. Binanın ön yüzü tamamen yok oldu" diye konuştu.

BBC Beyrut muhabiri Rami Ruhayem'in, 100'den fazla kişinin hayatını kaybettiği ve 4 binden fazla kişinin yaralandığı patlamayla ilgili yaptığı gözlemlerini ve görgü tanıklarınının ifadelerini aktardığı röportajı şöyle:

Ambülanslar sirenlerini açmış trafiği aşarak patlama yerine gitmeye çalışıyordu. Kuzeyden Beyrut’a giden ana yol cam kırıklarıyla doluydu. Bir yandan traktör enkazı temizliyordu.

Hiç bir şehir için böyle bir korku yaşanmasında doğru zaman diye bir şey yoktur ama Beyrut için bundan daha kötü bir zaman olamazdı.

Covid-19 vakarları artıyor, hastaneler yetişmekte zorlanıyor. Şimdi de binlerce yaralı hastanede ve daha fazlasını bekliyorlar.

Yüzlerce kişi evlerinden oldu, bir saniye içinde her yer yaşanmaz hale geldi ve cam kırıkları ve enkazla doldu.

Lübnan gıdasının çoğunu ithal ediyor, bir yıldır ekonomi serbest düşüşte, gıda yoksunluğunun artmasından endişe ediliyor.

Limanda bulunan tüm tahıllar artık kullanılamaz halde. Aslında ‘Beyrut’un limanı kullanılamaz halde’ dedi bir yetkili.

Yaşanan şok gittiğinde bile etkisi derinlerde iz bırakacak.

'BİR ANDA DUYMA HİSSİMİ KAYBETTİM'

Hadi Nasrallah, BBC’ye konuşan görgü tanığı:

Alevleri gördüm ama o zaman daha patlama yaşanacağını bilmiyordum. İçeriye girdim. Bir anda duyma hissimi kaybettim. Meğer çok yaklaşmışım. Birkaç saniye hiçbir şey duyamadım, bir şeylerin tersi gittiğini biliyordum.

Bir anda arabanın camları indi, bütün arabaların camları gitti. Dükkanlar, mağazalar, binalar. Bütün binalardan camlar düşüyordu.

Bütün Beyrut’ta herkes birbirini arıyordu ve hepsi aynı şeyi yaşamıştı, kırık camlar, sallanan binalar ve büyük bir patlama sesi.

Şok olmuştuk çünkü böyle bir şey yaşandığında genelde yalnızca bir yerde patlama sonrası böyle şeyler olur ama bu defa bütün Beyrut’ta hatta Beyrut’un dışında da aynı şey yaşanmıştı.

'EVİM CEHENNEM GİBİ OLDU'

Sunniva Rose, gazeteci:

Beyrut’ta araba kullanıyordum hala aydınlıktı çok büyük bir kaos oldu. Sokaklar tam anlamıyla camla kaplıydı. Ambülanslar geçmekte zorlanıyordu. Tuğlalar, beton kütleleri vardı. Evler yıkılmıştı.

Liman ordu tarafından kapatılmıştı. Askerler ikinci bir patlama ihtimaline karşı uzak tutuyordu.

Akşam saatlerine kadar göğe dumanlar yükseldi. Bütün şehir karanlığa gömülmüştü. Etrafta yürümek çok zordu. Herkesin yüzü gözü kanlıydı. Bir doktorun 86 yaşında bir kadını tedavi ettiğini gördüm. Kadın elinde bir ilk yardım çantasıyla evinden kaçmıştı. Arabalar düşen taşlardan yerle bir olmuştu. Eski tarz evlerden sokaklar büyük kütle halinde taşlar düşmüştü. Benim evim de cehennem gibi oldu. Her yer cam kırığıydı. Verilen zararın boyutları çok büyük. 2 km uzaklıktaki alışveriş merkezini de etkiledi. Binanın ön yüzü tamamen yok oldu.

'İÇ SAVAŞTA BİLE GÖRMEDİM'

Makrouhie Yerganian, emekli öğretmen (Guardian):

Etrafımızdaki tüm binalar yıkıldı. Bu ülkede her şeyi yaşadım. Ama hiç böyle bir şeye tanık olmadım. 1975-90 yılları arasındaki iç savaşta bile böyle bir şey görmedim. Tüm binalar çöktü. Her yerde cam ve enkaz arasında yürüyorum. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar